Finanční gramotností proti dluhové pasti

V prosinci zahájí Asociace občanských poraden (AOP) v spolupráci s ČSOB a pod záštitou Magistrátu hlavního města Prahy program Poradenství v dluhové pasti pro širokou veřejnost.

V rámci programu budou v období tří let poradci v občanských poradnách v České republice široké veřejnosti radit, jak se lépe rozhodovat v otázce osobních financí. Tento projekt nemá svým zaměřením a celorepublikovým pokrytím v současné době v České republice obdoby.

Co všechno se klient občanské poradny dozví?

Občanští poradci nebudou zájemcům radit, kde si vzít lepší půjčku či úvěr, ale pomohou mu se sestavením osobního a rodinného rozpočtu, určením priorit a ukáží mu cestu pro odpovědné rozhodnutí zda se zadlužit či nikoli. „Oceňujeme, že jsme pro takto společensky prospěšné projekty našli silné partnery, kteří jsou ochotni se podílet na řešení problémů,“ uvádí Hynek Kalvoda, ředitel AOP.

Proč se pro partnerství tohoto programu rozhodla právě bankovní instituce, vysvětluje Ondřej Škorpil, ředitel kanceláře generálního ředitele ČSOB se zodpovědností za společenskou odpovědnost: “Naším cílem je spokojený, nikoliv předlužený klient. Nízkou finanční gramotnost považujeme za celospolečenský problém a jeden z hlavních důvodů nebezpečného zadlužování. Cílem projektu je především umožnit přístup k důvěryhodným informacím, kterých se v současné době lidem mnohdy nedostává. Spotřebitel, který je dostatečně informován o možnostech a veškerých rizikách úvěrových půjček, bude schopen správně vyhodnotit možnosti své současné i budoucí spotřeby.“

Od roku 2005 se Asociace občanských poraden ve spolupráci s vybranými občanskými poradnami zaměřuje mimo jiné i na dluhovou problematiku. Tyto zkušenosti budou zúročeny při společném projektu AOP a ČSOB. Do roku 2010 se tak dluhové poradenství rozšíří do všech krajů ČR.

Součástí projektu je také kampaň proti předvánočnímu zadlužování zaměřena na pražské občany. V průběhu prosince budou Pražané vyzýváni k rozvaze, zda se zadlužovat kvůli vánočním dárkům. Pražané se taktéž dozví, kde lze v případě předlužení problém řešit. „Poradci a poradkyně občanských poraden budou vyškoleni, jak občanovi, který je ochoten své dluhy řešit, dobře poradit,“ uvedl Hynek Kalvoda.

Asociace občanských poraden je nestátní nezisková organizace působící na celém území České republiky. Sdružuje a zastřešuje občanské poradny a poskytuje jim služby, které přispívají ke zvyšování kvality občanského poradenství.