Factoringové společnosti opět zvýšily v 1. čtvrtletí 2006 své obraty

Factoringové společnosti v České republice profinancovaly v 1. čtvrtletí 2006 pohledávky za 21,502 miliard korun, což je o více než 2,5 miliardy více než ve stejném období loňského roku.

Největší podíl na celkovém objemu zakázek opět vykázal tuzemský factoring (79,54 %, 17,102 miliardy korun). Exportní factoring tvořil téměř 16 % celkového objemu obchodů a dosáhl částky 3,653 miliardy korun. Importní factoring se financováním pohledávek za 747 milionů korun podílel 3,47 % na celkovém objemu obchodů factoringových společností.

Největšího obratu factoringových obchodů opět dosáhla společnost Transfinance, jednoznačný lídr na poli financování exportních pohledávek. V 1. čtvrtletí roku 2006 profinancovala pohledávky celkem za 5,873 miliardy korun, čímž si zajistila více než čtvrtinový podíl na českém trhu. „Za stejné období ve srovnání s rokem 2005 se jedná o profinancované pohledávky v hodnotě 1,072 miliardy korun vyšší, což je největší nárůst ze všech factoringových společností,“ zhodnotil čerstvá čísla ing. Jiří Matula, předseda představenstva Transfinance a.s. Společnost vykázala na poli tuzemského factoringu obrat ve výši 3,714 miliardy korun (3,030 miliardy v roce 2005). V segmentu exportního factoringu profinancovala Transfinance pohledávky za 1,792 miliardy korun (1,476 miliardy v roce 2005), importní factoring dosáhl obratu 367 milionů (295 milionů v roce 2005).

Při porovnání všech obchodů českých factoringových společností včetně ostatních služeb v tomto období vykázal největší obrat Factoring CS – celkem 5,950 miliardy korun.

Akciová společnost Transfinance je jedním z největších nebankovních poskytovatelů provozního financování pro malé a střední podniky formou factoringu tuzemských a zahraničních pohledávek. Společnost financuje, inkasuje a zajišťuje pohledávky klientů z nejrůznějších oblastí průmyslu. Transfinance a.s. byla založena v roce 1991 jako první specializovaná společnost na provozní financování podniků (factoring a forfaiting) ve střední a východní Evropě. Akcionáři společnosti jsou BRE BANK S.A., Varšava (50 %), dceřiná společnost Commerzbank AG, a Intermarket Bank A.G., Vídeň (50 %).