Factoring České spořitelny meziročně zvýšil obrat o 94 procent na 9,7 miliardy Kč

Společnost Factoring České spořitelny, která se specializuje na financování pohledávek za tuzemskými i zahraničními odběrateli, zvýšila v roce 2002 meziročně obrat z postoupených pohledávek o 94 procent na 9,7 miliardy Kč.

„Růst factoringového trhu očekáváme i v tomto roce, neboť poměr odkoupených pohledávek vůči HDP ještě nedosahuje běžné úrovně v Evropské unii,“ uvedl Rudolf Hanták, generální ředitel Factoringu České spořitelny a předseda Asociace factoringových společností v ČR.

Společnost nyní kontroluje zhruba jednu pětinu trhu, jehož celkový obrat podle předběžných výsledků Asociace factoringových společností dosáhl 52,5 miliard Kč.

Předběžný zisk po zdanění Factoringu České spořitelny podle českých účetních standardů za rok 2002 činí 11,5 milionu Kč.

Factoring České spořitelny patří mezi tři největší factoringové společnosti v České republice a od roku 2001 je členem Finanční skupiny České spořitelny. Podstatou factoringu je odkup a správa pohledávek s možností zajištění rizik neplacení včetně profinancování vůči smluvně dohodnutým odběratelům jak v tuzemsku, tak v zahraničí.

Jiří Havel
Marketing