Experti varují: bez plné politické unie společná měna Euro dlouho nepřežije

To byla jedna z předpovědí světových ekonomických expertů, kteří se do Prahy sjeli na tzv. Forecasting Dinner 2005. Setkání, které každoročně pořádá Česká asociace investičních manažerů (CAIP), se uskutečnilo v prostorách České národní banky pod záštitou jejího guvernéra Zdeňka Tůmy. Tradičním programem jsou prognózy makroekonomického vývoje ve světě i v Evropě v nejbližším období.

V úvodním vystoupení se guvernér ČNB Zdeněk Tůma zamyslel nad obtížnou rolí centrálních bankéřů při rozhodování, zda se při svých krocích řídit předpověďmi trhu. Předpovědi trhu nemůžeme opomíjet. Avšak nemohou tvořit jádro našeho rozhodování, to musí být především v souladu s našimi vlastními strukturálními modely. To znamená, že centrální banka musí čas od času překvapit trh i prognostiky, řekl Tůma. Kromě guvernéra se o ekonomickou předpověď podělil Randall Filer, profesor ekonomie na Hunterově univerzitě v New Yorku, šéf ekonomického výzkumu KBC Asset Management Johan Van Gompel nebo Lawrence Speidell, výkonný víceprezident Laffer Associates.

Prof. Filer se věnoval předpokladům vývoje evropské ekonomiky. Za největší hrozby označil demografickou krizi, nízkou produktivitu práce a nejistou budoucnost Eura. Aby se v roce 2035 dostala věková struktura například v Itálii do normálu, muselo by přijít na 19 milionů práceschopných imigrantů, to je třetina celkové italské populace, říká Filer. Další řešení vidí Filer v razantním prodloužení odchodu do důchodu na 70 a více let. Vyhlídky evropské ekonomiky podle něj komplikuje i nízká produktivita práce spolu s krátkou pracovní dobou. Vysoká nezaměstnanost nejenže snižuje příjmy státu, ale dále zatěžuje sociální systém, doplnil Randall Filer. V případě společné evropské měny tvrdí, že klíčový problém neleží v hodnotě Eura, ale v tom, zda vůbec přežije. Filer vysvětlil: Monetární unie dlouhodobě nepřežije, pokud není následována plnou unií politickou.

Další řečník Johan Van Gompel hovořil o ekonomickém a peněžním výhledu Evropské unie. I pro něj je jednou z klíčových otázek hodnota a stabilita Eura. Larry Speidell se věnoval zejména predikci globálního trhu. Zdůraznil, že od léta 2003 sice dochází k silnějšímu celosvětovému růstu, na druhé straně ho však ohrožuje vyšší inflace, geopolitická nestabilita (situace v Iráku), vysoká cena ropy a dopad silného Eura na export. Podle Speidella čeká Spojené státy růst HDP v letech 2005 a 2006 kolem 3,3 %. Evropská měnová unie poroste rychlostí 1,5, respektive 2,0 procenta. Pro Českou republiku odhadl Speidell letošní růst na 3,7, napřesrok pak 3,8 %.

Setkání Forecasting Dinner 2005, který poskytuje českým top manažerům odborné informace a nejnovější výzkumy, se zúčastnilo na 180 členů české obchodní a finanční komunity a také představitelé členských asociací CFA Institute z Evropy, středního Východu a Afriky. Akce se konala již potřetí a opakovaně si získala záštitu guvernéra ČNB. Organizátorem akce byla opět CAIP – Česká asociace investičních manažerů, která se u příležitosti včerejší akce přejmenovala na Czech CFA Society. Je totiž českou asociací nadnárodní CFA Institute, která organizuje celosvětově vysoce prestižní vzdělávací program Chartered Financial Analyst.

Česká asociace investičních manažerů (CAIP), nově Czech CFA Society je 113. pobočkou globální asociace CFA Institute. V české republice byla založena v dubnu roku 2002 jako občanské sdružení. Jejím cílem je podporovat vysoké standardy v oblasti profesionálního chování v rámci české finanční komunity a zastupovat certifikace Chartered Financial Analyst (CFA). Sdružuje 55 členů, převážně držitelů prestižního titulu CFA a reprezentuje více než 100 kandidátů této kvalifikace v České republice a na Slovensku.

CFA Institute je globální nezisková organizace sdružující portfoliové manažery, investiční poradce, analytiky a ostatní finanční odborníky. Prosazuje nejvyšší standardy profesionálního chování, plné a pravdivé zpřístupnění finančních informací investorům a všem účastníkům kapitálového trhu, a dodržování celosvětově platného Etického kodexu. Od roku 1962 rozvíjí a spravuje celosvětově uznávaný vzdělávací program Chartered Financial Analyst (CFA), což je zároveň celosvětově uznávané označení nejvyšší profesionality a integrity investičních manažerů a je respektováno jak zaměstnavateli tak investory. Institut má dnes více než 130 členských asociací a sdružuje 75 000 investičních odborníků včetně 62 000 držitelů titulu CFA.