Evropský CIO (investiční ředitel) roku

Letošní cena časopisu Funds Europe Awards 2005 patří Philippeovi Lespinardovi z BNP Paribas Asset Management (BNP PAM). Od příchodu Lespinarda do BNP PAM v roce 2002 jde tento investiční manažer od úspěchu k úspěchu ve třech jejích klíčových investičních oblastech, konkrétně v alokaci aktiv, investičních instrumentech peněžního trhu a akciích. Lespinard posílil roli výzkumu v každé oblasti tím, že představil kvantitativní disciplíny, aby pomohly posílit základní dovednosti v rámci BNP PAM.

Navíc, je schopen přilákat klíčové investiční talenty a zapracoval na poskytnutí větší samostatnosti vedoucích pracovníků investičních týmů při vytváření jejich investičních strategií. Letos se Lespinard stal také předsedou EAI (Enhanced Analytics Initiative), společného projektu penzijních fondů, nadací a investičních manažerů, který podporuje dlouhodobý výzkum realizovaný investičními bankami.

Před příchodem do BNP PAM pracoval Lespinard pro Citigroup Asset Management jako jeden z vedoucích pracovníků globálních dluhopisových investic a v roce 2000 se stal investičním manažerem pro Evropu. Předtím pracoval jako senior portfolio manager pro americkou firmu specializovanou na dluhopisové investice, Fischer Frances Trees & Watts.

Na letošním shortlistu ceny Funds Europe Awards 2005 jsou dále Sarah Arkle (CIO Threadneedle Investments), Tony Broccardo (CIO FC) a Rick Lacaille (CIO SSGA).

Správce fondu roku

BNP Paribas Securities Services

BNP Paribas Securities Services je přední hráč evropské administrativní správy fondů. Má na starosti aktiva ve výši zhruba 440 miliard eur a spravuje asi 4000 fondů (k červnu 2005).

BNP Paribas Securities Services spravuje fondy na klíčových trzích, jako je například Velká Británie, Francie, Německo, Itálie a Španělsko, dále pak v Luxemburgu, Dublinu a ostrovech Lmanšském průlivu.

BNP Paribas Securities Services zajišťuje administrativu celé řady typů fondů, včetně klasických investičních fondů UCITS, uzavřených fondů a investičních společností, komplexních vnitřně slučovaných, zvlášť slučovaných a multimanažerských struktur, na burze obchodovaných fondů, jednotlivých investičních fondů, fondů investičních společností, termínových fondů a realitních fondů.

V minulém roce získala BNP Paribas nové významné podniky, včetně Aberdeen Asset Management, AXA a Systeia. Zajišťuje samozřejmě i potřeby BNP Paribas Asset Management. Kromě akvizice nových mandátů prošla BNP Paribas také programem vývoje inovativních produktů, který zahrnoval vylepšení jejích služeb pro alternativní investiční fondy, vylepšení automatizace její základny pro příjem transakcí, představení automatizovaného finančního výkaznictví pro fondy a vývoj transparentního hlášení o poplatcích a překračování požadavků UCITS III.

V České republice nabízí BNP Paribas Asset Management produkt PARVEST, který je nejvýznamnějším produktem BNP Paribas mezi lucemburskými společnostmi s proměnlivým základním jměním (SICAV) a představuje jeden z nejvýznamnějších evropských zastřešujících fondů. V České republice nabízí PARVEST celkem 65 fondů, z toho 20 dluhopisových, 6 smíšených, 30 akciových, 6 peněžního trhu, 1 chráněný fond a 2 fondy fondů.