Evropské fotbalové finance vzrostly o 9 % na 12,6 miliard EUR

Aktuální Výroční přehled fotbalových financí firmy Deloitte informuje o růstu evropského fotbalového trhu a o celkovém zlepšení ve financování klubů ve „velké pětce“ evropských ligových soutěží.

Dan Jones, partner oddělení sportovních financí společnosti Deloitte, k tomu říká: „Nárůst výnosů „velké pětky“ a úspěšný světový pohár v Německu pomohly vynést celkové příjmy evropského fotbalového trhu za rok 2006 na 12,6 miliard EUR. Přestože ve fotbale stále existují různé problémy, které je třeba vyhodnotit a vyřešit, celková finanční situace tohoto sportovního odvětví je velmi příznivá.

Kluby anglické Premier League se svými výnosy (2,0 miliardy EUR) a svou ziskovostí (200 milionů EUR) předbíhají i nadále velmi výrazně ostatní. V příští sezóně příjmy klubů z Premier League vzrostou díky novým smlouvám na vysílací práva na hodnotu přesahující 2,5 miliardy EUR. Naopak problémy provázející italský fotbal zapříčiní to, že rozdíl mezi příjmy Premier League a Sérií A dosáhnou v období 2007/8 zřejmě 1 miliardy EUR.“

Dan Jones pokračuje: „Rozdělení příjmů zůstává stále velkým problémem. Není vůbec jednoduché tuto záležitost ovlivnit, ale dosažení správného vyvážení financí je velice důležité pro zachování atraktivity tohoto sportu pro jeho fanoušky, televizní společnosti, sponzory i investory.“

Pokud jde o přestupy v letošní sezóně a v příštím roce, Paul Rawnsley, ředitel oddělení sportovních financí, tvrdí: „Řízení výdajů je klíčem k úspěšnému a výnosnému fotbalovému podnikání. Nejdůležitějším ukazatelem je pro kluby poměr mezd k obratu, který se mezi „velkou pětkou“ předních ligových soutěží ustálil v porovnání s dobou před dvěma či třemi lety na přijatelnější úrovni, kolem 60 až 65 %, v klubech německé Bundesligy dokonce pod 50 %.

Neustále nabádáme kluby po celé Evropě, aby zaváděly správně navržené a strukturované systémy odměňování vycházející z výkonnosti hráčů, které nejenže pomáhají vyrovnávat situaci ve chvíli, kdy nejsou výsledky na hřišti příliš dobré, ale také slouží jako motivace a pochvala pro hráče a vedení klubů v případě výhry.“

Nejdůležitější zjištění Výročního přehledu fotbalových financí firmy Deloitte na rok 2007:

• Ligy „velké pětky“ přispěly do souhrnných příjmů evropského fotbalu, které v roce 2006 činily 12,6 miliard EUR, celkovou částkou 6,7 miliard EUR, tedy 53 %.
  • Kluby anglické Premier League vytvořily nejvyšší příjmy (2,0 miliard EUR) a v sezóně 2005/6 vykázaly vůbec nejvyšší ziskovost (200 milionů EUR) ze všech fotbalových ligových soutěží na světě.
  • Kluby francouzské Ligue 1 si připsaly nejvyšší nárůst příjmů (o 31 %, tedy 200 milionů EUR). V právě ukončené sezóně jejich příjmy tedy činily 0,9 miliardy EUR a převážná část jich plynula z nových smluv na televizní přenosy.
  • V letech 1995/96 byly celkové příjmy (kolem 450 – 500 milionů EUR) a průměrná návštěvnost (přibližně 30 000 osob na zápas) u klubů italské Série A a anglické Premier League poměrně vyrovnané. V období 2006/7 podle odhadů klesnou příjmy Série A pod 1,2 miliardy EUR, což bude výrazně pod úrovní Premier League se 2 miliardami EUR, ale rovněž méně než odhadovaná částka 1,3 miliardy EUR, kterou vygenerují kluby nejvyšších divizí v Německu nebo Španělsku. Průměrná návštěvnost v Sérii A se snížila na 20 000, což je nejnižší číslo z „velké pětky“.
  • Nizozemská Eredivisie, která stojí pod „velkou pětkou“, vykazuje ve své kategorii nejvyšší příjmy ze všech předních domácích lig (355 milionů EUR v letech 2005/6). Je to však méně než u druholigové anglické soutěže Football League, jejíž kluby dosáhly v sezóně 2005/6 souhrnných příjmů 460 milionů EUR.
  • Liga mistrů UEFA získala 0,6 miliard EUR z centrálně dohodnutých smluv na vysílací a sponzorská práva. Z této částky bylo 437 milionů EUR (72 %) rozděleno mezi 32 klubů.

Alan Switzer, ředitel oddělení sportovních financí firmy Deloitte, objasňuje důležitost investic do sportovišť: „Kluby anglické Premier League investovaly od sezóny 1992/93 do stadionů – „výkladních skříní“ fotbalu – 2,5 miliard EUR, tedy více než 15 % všech svých příjmů. Vhodný a udržitelný obchodní systém fungování klubů není možné připravit a používat bez odpovídající kontroly nákladů a tvorby zisků. A bez vhodného systému není možné zajistit dostatek prostředků na financování budoucího rozvoje fotbalu.“