Evraz se chystá provést akvizici Oregon Steel Mills za 2,3 miliardy USD

Lucemburk a Portland, stát Oregon, USA, 20. listopadu 2006 – Společnosti Evraz Group S.A. (LSE: EVR) (dále jen ”Evraz”) a Oregon Steel Mills (NYSE: OS) (dále jen “Oregon Steel”) dnes oznámily, že podepsaly definitivní smlouvu, podle které Evraz koupí Oregon Steel za 63,25 USD za akcii neboli za celkovou cenu v přibližné výši 2,3 miliardy USD. Cenová nabídka ve výši 63,25 USD za akcii představuje ážio ve výši 22,3% k ceně za akcii dle váženého průměru celkového objemu akcií obchodovaných za období tří měsíců nebo ážio ve výši 30,3% k ceně za akcii dle váženého průměru celkového objemu akcií obchodovaných za období šesti měsíců.

Dle podmínek smlouvy nově vytvořená dceřiná společnost společnosti Evraz provede veřejnou nabídku na všechny kmenové akcie společnosti Oregon Steel, a pak provede fúzi s Oregon Steel. Představenstvo společnosti Oregon Steel jednomyslně doporučilo, aby akcionáři Oregon Steel nabídku přijali.

Tato nabídka, která dle očekávání bude zahájena v týdnu od 27. listopadu 2006, bude podléhat běžným podmínkám včetně nutnosti získat povolení antimonopolního úřadu a jiná oficiální povolení s tím, že Evraz získá majoritu akcií společnosti Oregon Steel. Po nabídce bude následovat fúze za stejnou cenu. Po dokončení transakce se Oregon Steel stane dceřinou společností Evrazu.

„S potěšením oznamujeme další transakci v souladu s naší dlouhodobou strategií rozvíjet příležitosti v oblasti finální ocelářské výroby s vyšší přidanou hodnotou, jež by doplňovala naši výrobu bram. Tato transakce přinese významné výhody jak Evrazu tak Oregon Steel," řekl Alexander Frolov, předseda představenstva společnosti Evraz. "Akvizice společnosti Oregon Steel představuje pro Evraz solidní platformu a základnu v Severní Americe, která je jedním z nejvýznamnějších celosvětových trhů. Zajistí Evrayu významné místo na atraktivním trhu ocelových plechů a v odvětví výroby válcovaných trub v Severní Americe. Společnost bude po akvizici rovněž celosvětovou jedničkou ve výrobě kolejnic. Přínosem pro společnost Oregon Steel bude spolehlivý zdroj bram, jenž je v ocelářském průmyslu nezbytností. Jsme velice rádi, že můžeme sloučit tyto dvě společnosti, které společně budou působit v jednom z nejrychleji rostoucích a nejziskovějších ocelářských segmentů. Společně vytvoříme celosvětově uznávanou společnost s efektivním provozem, diverzifikovanými toky výnosů a vysokými maržemi.“

Jim Declusin, prezident a generální ředitel Oregon Steel Mills, řekl: „Náš manažerský tým a naši pracovníci úspěšně realizovali strategii stanovenou před třemi lety a uskutečnili výrazný nárůst tržeb a ziskovosti při současných investicích do našich výrobních zařízení a do rozšiřování našich kapacit. Za toto období jsme vytvořili významnou hodnotu pro naše akcionáře a zvýšili cenu naší akcie o 1802 % tak, že dosáhla dosud nebývalé výše 58,96 USD. Jsme přesvědčeni, že tato nabídka představuje pro akcionáře společnosti Oregon Steel atraktivní příležitost realizovat hodnotu jejich investic do společnosti. Jsme rádi, že se připojujeme k Evrazu a stáváme se součástí jednoho z předních globální výrobců oceli, jenž přináší komplementární výhody a trhy. V současném ocelářském prostředí je důležité rozšířit výrobu a přítomnost na trhu prostřednictvím konsolidace. Tato fúze nám poskytne zásadní výrobní předpoklady, včetně zajištění zdrojů bram a dalších finančních zdrojů potřebných k tomu, abychom byli konkurenceschopní na nových a rozvíjejících se trzích. Jsme přesvědčeni, že tato transakce vytvoří nové příležitosti v oblasti sdílení technologií, výzkumu a rozvoje a že zajistí přední postavení obou slučovaných společností v oblasti výrobků, jako jsou kolejnice."

Evraz věří, že sloučení umožní oběma společnostem realizovat provozní synergie na základě stálých dodávek vysoce kvalitních bram z oceláren Evrazu. Dále pak skupina Evraz předpokládá, že jí vysoce efektivní provoz v oblasti výroby trub společnosti Oregon Steel poskytne přístup na rozšiřující se severoamerický trh s ropou a zemním plynem. Společnost po sloučení vyrobí přes 16,8 miliónů tun surové oceli a realizuje v roce 2006 dodávky oceli v objemu přes 17,4 miliónů tun.

Evraz očekává, že Oregon Steel bude mít nadále svou centrálu ve městě Portland ve státě Oregon, a neočekává žádné významné změny v personální oblasti v návaznosti na dokončení transakce.

Exkluzivním finančním poradcem skupiny Evraz je firma Credit Suisse, která bude rovněž manažerem transakce během nabídky ve veřejné soutěži. Firma UBS Securities LLC je v rámci této transakce hlavním finančním poradcem společnosti Oregon Steel a firma KeyBanc Capital Markets předložila hodnocení finančních podmínek (tzv. fairness opinion) představenstvu společnosti Oregon Steel. Firma Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP je ve funkci právního poradce Evrazu a firma Covington & Burling LLP a firma Schwabe, Williamson & Wyatt, PC jsou právními poradci společnosti Oregon Steel.