ESPA-ČS zajištěný fond 3 je zcela vyprodán, Česká spořitelna chystá jeho nástupce

Podílové listy ESPA-ČS zajištěného fondu 3 v hodnotě 500 milionů Kč byly během šestitýdenního upisovacího období zcela vyprodány. Česká spořitelna proto na základě úspěšného prodeje chystá v průběhu dubna nabídku hned dvou zajištěných fondů současně. Podrobnosti o jejich konstrukci oznámí banka na začátku dubna.

„Obrovský zájem o zajištěné fondy je vyvolán stále vyšší informovaností investorů. Ti v posledních měsících začínají vyhledávat takové finanční produkty, které zaručují návratnost investované částky a zároveň nabízejí investorovi možnost získat podíl na případném růstu akcií,“ řekl Martin Burda, ředitel úseku investičních produktů České spořitelny.

ESPA-ČS zajištěný fond 3 byl v prodeji od 17. ledna do 28. února 2005. Od dvou předchozích zajištěných fondů se zásadně odlišoval svojí konstrukcí. Je určen na uložení peněz po dobu pěti let. Zaručuje 100 % návratnost vložené částky a zhodnocení se pohybuje od 0 % do 8 % ročně. Výnos se za každý rok uzamkne a na konci období trvání fondu se tyto roční uzamčené výnosy sečtou, čímž vytvoří výnos, který bude investorům vyplacen.

Nákup podílových listů nebyl podmíněn žádnými vstupními poplatky, což u zajištěných fondů není obvyklé, a umožňoval prvotní investici už od 5 tisíc Kč. ESPA-ČS zajištěné fondy jsou otevírány na přesnou dobu trvání fondu a jejich nákup je časově omezen.

Klára Gajdušková
tisková mluvčí České spořitelny, a.s.