Erste Bank zvyšuje svůj podíl ve Slovenské sporiteľni

Na dnešním zasedání slovenské vlády bylo rozhodnuto o prodeji doposud státem vlastněného 10% podílu ve Slovenské sporiteľni jejímu majoritnímu vlastníkovi Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG.

Tento prodej se uskuteční v rámci dohody o put-opci, která byla uzavřena při příležitosti privatizace Slovenské sporiteľni v roce 2001 mezi Ministerstvem financí SR a Erste Bank.

Touto transakcí zvyšuje Erste Bank svůj podíl ve Slovenské sporiteľni, a. s., ze 70,01 % na 80,01 %. Celková kupní cena činí 72 mil. EUR (cca. 2,915 mld. SKK ). To odpovídá poměru ceny k účetní hodnotě ve výši 2,0, který vychází z nezávislého ohodnocení investiční banky JPMorgan. K vypořádání transakce dojde v příštích týdnech.

Zbývající podíl ve Slovenskej sporiteľni, a. s. (19,99 %) vlastní EBRD. Tento podíl může Erste Bank získat v rámci call/put opce, kterou je možno uplatnit od 1. ledna 2005.

Slovenská sporiteľňa dosáhla ke 30. 9. 2003 čistý zisk ve výši 2,1 mld. SKK (50,5 mil EUR ). S bilančním sumou ve výši 203,4 mld. SKK (4,9 mld. EUR2), přibližně

5 300 zaměstnanci, kteří v 339 pobočkách poskytují služby 2,3 milionům klientů je Slovenská sporiteľňa vedoucí bankou na Slovensku.