Hlavní navigace

Erste Bank zve k volbám zastupitelů soukromých akcionářů do dozorčí rady

Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG je retailovou bankou nejen svým strategickým zaměřením, ale také ve vztahu k soukromých akcionářům, kteří vlastní celkem 7% akciového kapitálu Erste Bank. Kromě internetového chatu s generálním ředitelem banky, který se koná pravidelně od roku 2000, se tento postoj projevuje také v zastoupení soukromých akcionářů v dozorčí radě a ve vedení dialogu mezi těmito zastupiteli a ostatními akcionáři. Se dvěma ze 12 kapitálových zatupitelů z celkem osmnáctičlenného kontrolního orgánu mají hlasy zastupitelů soukromých akcionářů také mnohem větší váhu než by odpovídalo jejich skutečnému podílu na akciovém kapitálu.

Na valné hromadě v roce 1998 zvolili soukromí akcionáři poprvé zástupce soukromých akcionářů do dozorčí rady, a to Elisabeth Gürtler a Theresiu Jordis. Po vypršení jejich prvního funkčního období v roce 2000 potvrdili soukromí akcionáři jejich mandáty v nových volbách na dalších pět let. Ke květnu 2005, po vypršení dalšího pětiletého funkčního období, Erste Bank tyto dva posty nyní opět vypisuje. Zájemci, u nichž je předpokladem dostatečná odborná a osobní kvalifikace, čímž se rozumí také znalost německého jazyka na komunikační úrovni, se mohou písemně přihlásit nejpozději do 11.3. u notáře Dr. Christopha Biebera, Seilerstätte 28, 1010 Vídeň. Poté budou soukromým akcionářům navrženi ke zvolení.

Volit mohou všichni soukromí akcionáři (to jsou všechny fyzické osoby, které k 28.2.2005 drží akcie Erste Bank u některého z rakouských nebo českých finančních ústavů). Každý soukromý akcionář, který má zájem zúčastnit se hlasování zástupce soukromých akcionářů do dozorčí rady, si stáhne z domovské stránky Erste Bank (www.erstebank.com) nebo České spořitelny (www.csas.cz) formulář o potvrzení peněžního ústavu, že je vlastníkem alespoň jedné akcie Erste Bank. Vyplněný formulář spolu s potvrzením peněžního ústavu zašle nejpozději do 15. března 2005 notáři Dr. Christophu Bieberovi, Seilerstätte 28, 1010 Vídeň. Poté obdrží nezávisle na svém kapitálovém podílu jeden volební lístek, s nímž může volit dva kandidáty.

Hlasovací lístky jsou přijímány do 11. dubna 2005. Ty lístky, které budou notáři doručeny včas, budou vyhodnoceny a kandidáti budou v předpřípravných volbách seřazeni podle počtu nominací. Hlavní akcionář, soukromá nadace DIE ERSTE österreichische Spar-Casse Privatstiftung, je připraven podpořit při volbách do dozorčí rady ty dva uchazeče, kteří v rámci předpřípravných voleb obdrželi nejvíce hlasů.

Volba samotná se koná v rámci valné hromady Erste Bank dne 11.5.2005.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).