Erste Bank završila akvizici Diners Club v Chorvatsku

Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG („Erste Bank“) včera završila koupi 100% akcií spo-lečnosti Diners Club Adriatic d.d., Chorvatsko („DCA”), jednoho z předních vydavatelů kreditních karet v Chorvatsku. Konečná kupní cena činila 149,6 mil. EUR.

Na včerejší valné hromadě DCA byli zvoleni noví členové dozorčí rady. Tomislav Vuic, současný mís-topředseda představenstva Erste Bank Chorvatsko, byl jmenován předsedou dozorčí rady. Jeho zá-stupcem byl jmenován Peter Kisbenedek , budoucí finanční ředitel Erste Bank. John James Stack1 (současný generální ředitel České spořitelny), Damir Bronic (současný ředitel řízení rizik v Erste Bank Chorvatsko) a Marijan Kostrencic (externí poradce při akvizici DCA) byly jmenováni členy dozorčí rady.

Nové představenstvo DCA sestává z následujících členů:

• Zeljko Menalo, dosud zástupce ředitele retailového bankovnictví v Erste Bank Chorvatsko, byl jme-nován generálním ředitelem.
  • Danijel Idzakovic, dosud ředitel řízení úvěrových rizik v Erste Bank Chorvatsko, byl jmenován čle-nem představenstva.
  • Marija Radonic, dosavadní členka představenstva DCA, byla potvrzena ve své funkci.

Společnost DCA byla založena v roce 1969 jako první vydavatel kreditních karet v Chorvatsku. S při-bližně 450 000 vydanými kreditními kartami a tržním podílem ve výši 28 % je druhým největším vydava-telem kreditních karet v Chorvatsku. K 31.12.2006 činily výnosy DCA zhruba 44,2 mil. EUR, zisk 6,8 mil. EUR, vlastní kapitál 32 mil. EUR a celková bilanční suma 165,7 mil. EUR. Akvizice přinese pod-statné synergické efekty v oblasti spotřebitelských půjček a podstatně zvýší příjmy z provizí v zemích střední a východní Evropy skupiny Erste Bank. Spojením svých obchodních činností v oblasti bankov-ních karet budou společnosti Erste Bank Chorvatsko a DCA obsluhovat více než 1 milion kreditních a debetních karet. V segmentu kreditních karet budou Erste Bank Chorvatsko a DCA spravovat více než 500 000 kreditních karet, což představuje 32% podíl na trhu.