Erste Bank stanovila nové růstové cíle

V rámci každoročního „Dne kapitálových trhů“ (Capital Markets Day) zveřejnila dnes Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG v Praze nové cíle růstu v letech 2006 až 2008 a současně potvrdila výhled pro rok 2005 . Cílem společnosti v letech 2006 až 2008 je dosáhnout průměrného ročního nárůstu čistého zisku po menšinových podílech o minimálně 15 %. Jestliže ukazatel kapitálové přiměřenosti (Tier 1 ratio) dosáhne v roce 2008 hodnoty mezi 7 % a 7,5 %, potom tento nárůst zisku povede ke zvýšení hodnoty návratnosti vlastního kapitálu (ROE) na úroveň 20 %. Poměr nákladů k výnosům ve skupině Erste Bank by se do konce roku 2008 měl snížit na 57 %.

Silný pokles úroků ve střední Evropě bude v České republice a hlavně na Slovensku představovat v roce 2006 velkou výzvu pro dceřinné banky v obou zemích.

Růst skupiny Erste Bank ve střední Evropě a další zlepšování zisku v Rakousku se v příštích několika letech zintenzivní do takové míry, že i přes nepříznivé úrokové prostředí našich cílů dosáhneme. To svědčí o skutečně enormním potenciálu Erste Bank, prohlásil generální ředitel Erste Bank Andreas Treichl.

Management skupiny Erste Bank současně předložil zprávu o aktuálním stavu skupinových projektů započatých v roce 2004. Cílem těchto projektů je zefektivnit procesy a obchodní modely ve skupině a dosáhnout tak žádoucích efektů na straně úspor i výnosů. Na základě doposud vyvinutých projektů by měla celková hodnota těchto efektů do roku 2008 dosáhnout na bázi zisku před zdaněním výše 210 mil. EUR a podstatně tak zlepšit efektivnost skupiny a podpořit dosažení cílů.