Erste Bank: Představenstvo navrhuje valné hromadě rozdělení akcií

[Tisková zpráva] Představenstvo společnosti Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG navrhne valné hromadě ke schválení rozdělení akcií společnosti Erste Bank v poměru 1:4. Valná hromada se bude konat 4. května 2004.

Akcie společnosti Erste Bank zaznamenala od vstupu na burzu v roce 1997 velmi výrazný nárůst kurzu ze 44,33 EUR na více než 125 EUR, tedy o více než 180 %. Významný podíl na tomto úspěchu má zaměření skupiny Erste Bank na retailové bankovnictví ve střední Evropě. Představenstvo společnosti Erste Bank sleduje jak v obchodní politice, tak v postoji k akcionářům strategii zaměřující se na soukromé investory. Rozdělením chceme docílit jednoduššího obchodování s akciemi Erste Bank, řekl Andreas Treichl, předseda představenstva a generální ředitel Erste Bank.

Pro zjednodušení rozdělení akcií (a ve snaze dosáhnout výpočtů bez desetinné čárky) navrhne představenstvo valné hromadě také úpravu kapitálu. Ta by měla proběhnout formou navýšení kapitálu z rezerv, čímž by se současný základní kapitál banky zvýšil z 435 628 641­,82 EUR na 479 550 464 EUR. Protože nebudou emitovány nové akcie, nedojde ani ke zředění podílů současných akcionářů.

Úprava kapitálu povede ke zvýšení podílu jednotlivé akcie na základním kapitálu společnosti Erste Bank ze současných 7,27 EUR na 8 EUR a tím umožní rozdělení akcií v poměru 1:4. Po provedení rozdělení bude podíl jednotlivé akcie na základním kapitálu společnosti Erste Bank činit 2 EUR. Rozdělením akcií se zvýší počet stávajících akcií o faktor 4 (z 59,943.808 kusů na 239,775.232 kusů). Rozdělení se uskuteční zapsáním do obchodního rejstříku koncem června 2004.

Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG bude v květnu 2004 pokračovat v programu majetkové účasti zaměstnanců (Employee Share Ownership Plan – ESOP). V rámci této akce budou zaměstnancům od 10. do 21. května 2004 nabídnuty akcie k upsání. V tomto období mohou zaměstnanci skupiny Erste Bank získat za zvýhodněných podmínek až 100 kusů nově vydaných akcií. Upisovací cena bude vypočtena na základě průměrného kurzu akcie Erste Bank na vídeňské burze za duben 2004 po odečtení 20% diskontu. Doba, po kterou není možno s akciemi nakládat, činí jeden rok.

V rámci druhého opčního programu (Management Stock Option Plan – MSOP), který byl zaveden roku 2002, bude managementu a vedoucím činitelům přiděleno dalších 266.000 opcí. Emise akcií nezbytná pro tento účel byla povolena valnou hromadou dne 7. května 2002.

V současné době drží zaměstnanci a management zhruba 1,7 % akcií společnosti Erste Bank.