Erste Bank po třech čtvrtletích s výrazným nárůstem zisku: čistý zisk se zvýšil o 40%

Výsledky skupiny Erste Bank za třetí čtvrtletí 2005.

Hlavní události:

• Čistý úrokový výnos se zvýšil z 1 995,9 mil. EUR na 2 089,4 mil. EUR (+4,7 %)
  • Čisté příjmy z poplatků a provizí vzrostly z 848,9 mil. EUR na 921,9 mil. EUR (+8,6 %)
  • Provozní výnosy se zvýšily z 3 026,8 mil. EUR na 3 219,8 mil. EUR (+6,4 %)
  • Čisté příjmy z poplatků a provizí vzrostly z 1 953,3 mil. EUR na 1 990,0 mil. EUR (+1,9 %)
  • Provozní zisk se zlepšil z 1 073,5 mil. EUR na 1 229,8 mil. EUR (+14,6 %)
  • Zisk před zdaněním se zvýšil z 744,7 mil. EUR na 890,3 mil. EUR (+19,6 %)
  • Čistý zisk po menšinových podílech vzrostl z 363,6 mil. EUR na 508,8 mil. EUR (+39,9 %)
  • Poměr nákladů k výnosům se oproti minulému roku zlepšil z 63,5 % v roce 2004 na 61,8 %
  • Zisk na akcii vzrostl za první tři čtvrtletí o 38,6 % z 1,53 EUR na 2,12 EUR
  • Návratnost kapitálu vzrostla ze 17,0 % v roce 2004 na 18,5 %
  • Celková bilanční suma se zvýšila ze 139,8 mld. EUR ke konci roku 2004 na 156,9 mld. EUR (+12,2 %)
  • Ukazatel kapitálové přiměřenosti (Tier 1 ratio) činil k 30. září 2005 6,3 % (oproti 6,7 % ke konci roku 2004)

Vynikající výsledky za prvních devět měsíců tohoto roku znovu potvrdily výnosový potenciál Erste Bank. Stejně jako v předchozích čtvrtletích byl důležitou hnací silou nárůstu zisku vedle výborných výsledků dceřiných společností ve střední Evropě hlavně pozitivní vývoj rakouského obchodu, prohlásil generální ředitel Andreas Treichl u příležitosti prezentace výsledků za třetí čtvrtletí. Obzvláště potěšující je přitom skutečnost, že letní čtvrtletí, které bývá za normálních okolností spíše slabší, skončilo na rekordní úrovni druhého čtvrtletí, dodal Treichl. Poměr nákladů k výnosům se podařilo v posledních letech postupně snižovat až na současnou přijatelnou úroveň 61,8 %, čímž je jasně určen trend pro další čtvrtletí.

V Rumunsku se Erste Bank účastní privatizace společnosti Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) a Banca Comerciala Romana (BCR). V rámci privatizace banky BCR, jíž se účastnilo sedm bank, postoupila Erste Bank 26. října do dalšího kola jednání, které začne začátkem listopadu.

I když je výsledek za třetí čtvrtletí o něco nižší než za druhé čtvrtletí, zaslouží si být označeno za rekordní, konstatuje spokojeně Andreas Treichl. Ve třetím čtvrtletí 2005 bylo dosaženo čistého zisku po menšinových podílech ve výši 173,1 mil. EUR. Výsledek je tak na stejně vysoké úrovni jako dosavadní rekordní výsledek v druhém čtrvtletí 2005 (175,4 mil. EUR).