Erste Bank koupila za 73 mil. EUR 83,3 % podíl v srbské Novosadské bance

Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG (Erste Bank) dnes podepsala kupní smlouvu (SPA) o koupi 83,28 % akcií Novosadské banky a.d., Novi Sad (Novosadská banka) ze Srbské republiky. Erste Bank zvítězila v tendru pořádaném srbskou Agenturou pro pojištění vkladů, sanaci, konkurs a likvidaci bank (BRA) na privatizaci Novosadské banky dne 18. května 2005. Transakce, která ješte podléhá schválení Rakouského dozoru nad finančními trhy, bude pravděpodobně ukončena ke konci července 2005.

Andreas Treichl, předseda představenstva a generální ředitel Erste Bank, poznamenal:

Převzetím Novosadské banky získává Erste Bank přístup na srbský trh, který má velký růstový potenciál. Naším záměrem je prostřednictvím značného rozšíření pobočkové sítě a zlepšení a rozšíření portfolia bankovních produktů vybudovat silnou celonárodní značku. Produktové portfolio bude zahrnovat hypoteční úvěry, úvěry pro malé a střední podniky, vydávání platebních karet a rozšířenou nabídku služeb elektronického bankovnictví.

Mladjan Dinkić, ministr financí Srbské republiky, řekl:

Koupě Novosadské banky rakouskou Erste Bank představuje úspěšné završení prvního kola privatizace bankovního sektoru v Srbsku. Tím spíše, že podle mého názoru banka a její zaměstnanci, bankovní systém i celá země budou bezpochyby profitovat z know-how, které přinese Erste Bank, a z budoucího rozvoje srbské ekonomiky. Rád bych také zdůraznil, že jsme opravdu velice poctěni tím, že se investor s takovým uspěchem na trzích střední a východní Evropy rozhodl investovat právě v Srbsku a že tato investice, v což pevně věřím, bude znamenat jeho dlouhodobé působení na srbském trhu.

Hlavní podmínky smlouvy o koupi akcií

Na základě kupní smlouvy se Erste Bank zavázala zaplatit 73,17 mil. EUR (5 786 mil. CSD) za akciový podíl 83,28 %, což odpovídá poměru ceny k účetní hodnotě ve výši 3,3 (na základě účetní hodnoty vlastního kapitálu Novosadské banky auditované dle IFRS ve výši 26,42 mil. EUR/2 089 mil. CSD k 31.12. 2004). Po dokončení transakce předloží Erste Bank nabídku stávajícím více než 2 000 menšinovým akcionářům na převzetí zbývajících akcií ve výši 16,72 % na základním kapitálu Novosadské banky. Tato nabídka bude shodná s tou, kterou Erste Bank předložila v rámci privatizačního procesu.

Charakteristika Novosadské banky

Celková bilanční suma Novosadské banky činila k 31.12.2004 132,3 m­il. EUR. S tržním podílem ve výši 10 % je Novosadská banka druhou největší bankou ve Vojvodině, jednom z nejvíce prosperujících regionů v Srbsku, ekonomicky a kulturně úzce propojeném s Rakouskem a dalšími zeměmi středoevropského regionu. Podle výše bilanční sumy dosahuje celkový tržní podíl Novosadské banky v Srbsku 2%. Banka má 873 zaměstnanců a obsluhuje přibližně 260.000 klientů v 71 pobočkách. Její silná pozice v retailovém bankovnictví je dobrým základem pro další ambiciózní růstovou strategii.

Strategie Erste Bank

Erste Bank chce z Novosadské banky vytvořit jednu z předních retailových bank v Srbsku a do roku 2010 dosáhnout 10% tržního podílu. Podnikatelský plán pro Novosadskou banku předpokládá ambiciózní organický růst a počítá s rozšířením pobočkové sítě během následujících pěti let ze současných 71 na 110 poboček.

Erste Bank hodlá do roku 2009 investovat do Novosadské banky cca 35 mil. EUR formou navýšení kapitálu. Hlavní prioritou bude modernizace IT systému a infrastruktury, marketing a školení personálu. Erste Bank chce rovněž významným způsobem rozšířit portfolio produktů. V první fázi to budou především leasing, faktoring, financování obchodu a vývozu a hypoteční úvěry.

Předpokládá se, že Novosadská banka začne vykazovat zisk nejpozději 18 měsíců od převzetí. Stejně jako u předešlých akvizic je i v případě Novosadské banky cílem Erste Bank, aby návratnost vlastního kapitálu (ROE) po zdanění přesáhla do roku 2008 hodnotu 20 %.

Měnový kurs k 31.12. 2004: 1 EUR = 79,0803 CSD