Erste Bank je největší bankou ve střední Evropě - podle počtu klientů i podle bilanční sumy

Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen získala ke konci roku 2004 vedoucí postavení mezi finančními institucemi ve střední Evropě nejen podle počtu klientů, ale rovněž podle bilanční sumy. Erste Bank tak předstihla belgickou KBC.

S téměř 12 miliony klienty ve střední Evropě je Erste Bank už téměř pět let největším poskytovatelem finančních služeb. Druhé místo zaujímá belgická KBC s 9,1 miliony klientů, následuje Raiffeisen International s 5 miliony. Čtvrté a páté místo obsadily Bank Austria-Creditanstalt, která je součástí německé skupiny HVB, a francouzská Societe Generale se 4,4 resp. 4 miliony klientů.

Také podle bilanční sumy dosažené v roce 2004 ve střední Evropě – 33,3 miliard EUR – je Erste Bank finanční institucí číslo jedna. Druhé místo obsadila i podle tohoto měřítka belgická KBC (s bilanční sumou 31,3 miliardy EUR), následovaná na třetím a čtvrtém místě italskou UniCredito (se 30,6 miliardami EUR) a bankou německé skupiny HVB Bank Austria-Creditanstalt (se 30,0 miliardami EUR).

Skupina Erste Bank poskytuje služby drobného bankovnictví v České republice, na Slovensku, v Maďarsku, Chorvatsku a ve Slovinsku. Podle výše klientských vkladů zaujímá Erste Bank vedoucí postavení v České republice a na Slovensku (27% a 35% podíl na trhu), druhé místo v Maďarsku (s 10% podílem) a třetí místo v Chorvatsku (rovněž s 10 %). V průběhu posledních let převzala skupina Erste Bank celkem osm bankovních institucí, mezi nimi největší českou a slovenskou banku, Českou spořitelnu a Slovenskou sporiteľňu. Poslední akvizicí byla maďarská Postbank, která byla do skupiny integrována ke konci srpna 2004. Erste Bank považuje středoevropský region s tempem růstu hrubého domácího produktu mezi 4 a 5 % v rámci Evropy za trh s výjimečným růstovým tempem. V dalších desetiletích zde očekává dvoumístný růst u téměř všech retailových produktů, od spotřebních věrů až po produkty kapitálového managementu (asset management products).

Erste Bank, tiskové oddělení