Erste Bank a Wiener Städtische prohlubují spolupráci

Skupina Erste Bank prohlubuje svoji spolupráci se skupinou Wiener Städtische v oblasti neživotního pojištění v Rakousku a ve střední Evropě. Pojišťovna Die Wiener Städtische Allgemeine Versicherung AG (WSV) získává od Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG (Erste Bank) 2% podíl ve stavební spořitelně s Bausparkasse der österreichischen Sparkassen AG (s Bausparkasse).

WSV získá zároveň opci na zvýšení svého podílu ve stavební spořitelně s Bausparkasse až na 5 % do roku 2009. Tato podílová transakce obsahuje rovněž obchodní dohodu, která stanovuje přednostní prodej stavebního spoření s Bausparkasse prostřednictvím společnosti WSV.

Velmi náš těší, že se společnost Wiener Städtische Versicherung, se kterou již úspěšně spolupracujeme ve střední Evropě, nyní stala našim silným partnerem i v oblasti stavebního spoření, řekl Andreas Treichl při příležitosti podepsání smlouvy dne 21. dubna 2004. Převzetí akciového podílu pojišťovnou Wiener Städtische Versicherung je v souladu s naším záměrem umožnit distribučním partnerům, s nimiž úzce spolupracujeme, majetkově se podílet na společnostech, jež vyvíjejí předmět distribuce.

Převod akcií proběhne pravděpodobně koncem tohoto měsíce. Kupní cena za 2 % podíl činí 5,2 mil. EUR a odpovídá poměru ceny k účetní hodnotě ve výši 2,1, který vychází z účetní závěrky (podle IFRS) společnosti s Bausparkasse za rok 2003. Zbývajících 98 % v s Bausparkasse drží Erste Bank.

Budoucí vzájemná majetková účast Erste Bank a společnosti WSV není plánována. Obchody v oblasti životního pojištění dceřiné společnosti Erste Bank Sparkassen Versicherung AG zůstanou touto transakcí nedotčeny.

Dr. Günter Geyer, generální ředitel skupiny Wiener Städtische, podotkl k právě uzavřené transakci: „Naše kooperace se společností Erste Bank probíhá velmi uspokojivě jak v Rakousku, tak v zahraničí. Koupí akciového podílu ve stavební spořitelně s Bausparkasse začíná spolupráce akciové společnosti Wiener Städtische Allgemeine Versicherung s akciovou společností Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen v oblasti stavebního spoření a je logickým pokračováním další společné odbytové linie.“