Energetická burza Praha uzavřela smlouvu s deseti účastníky

Energetická burza Praha vstoupí do prvního dne obchodování s deseti účastníky. Kromě společností Pražská energetika, a.s. (PRE) a ČEZ, a.s. byly doposud uzavřeny smlouvy s EGL Česká republika s.r.o., Moravia Energo, a.s., PCC Morava-Chem s.r.o., CARBOUNION BOHEMIA, spol. s.r.o., CZECH KARBON s.r.o., LUMEN ENERGY, a.s., ETC-ENERGY TRADING s.r.o. a V-Elektra, s.r.o.

Smlouvu, která opravňuje uzavírat obchody na Energetické burze Praha (PXE) doposud uzavřelo deset subjektů. „Zájem o obchodování je dle našeho očekávání veliký. Počítám, že se řady účastníků budou ještě rozrůstat“ – říká David Kučera, generální sekretář Energetické burzy Praha. Každý zájemce o obchodování na energetické burze musí splnit několik podmínek. Předně musí být držitelem licence Energetického regulačního úřadu, dále musí být subjektem zúčtování u Operátora trhu s energií (OTE), mít podepsanou smlouvu s clearingovou bankou a poté se samotnou Energetickou burzou Praha.

Obchodování na Energetické burze Praha bude zahájeno 17. července 2007. Od prvních dnů budou předmětem obchodování měsíční futures kontrakty na zbytek roku 2007.