Elektronicky podaných dokumentů je už více než deset milionů

Celkem 10 439 339 elektronicky podaných dokumentů přijala ke 12. květnu 2006 Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Z toho bylo 4 972 123 evidenčních listů důchodového pojištění (ELDP), 5 467 216 přihlášek a odhlášek k nemocenskému pojištění (P/O) a 445 Přehledů o příjmech a výdajích osoby samostatně výdělečně činných (OSVČ) za rok 2005. Organizace či OSVČ elektronicky posílají dokumenty prostřednictvím Portálu veřejné správy (PVS), či na CD ROM nebo disketě.

Pokud by deset milionů dokumentů ČSSZ obdržela v papírové podobě a daly by se na sebe, vznikla by hromada papírů vysoká cca. 1 288 m, tedy jako čtyři Eiffelovy věže (Eiffelova věž včetně antény měří 321 m) a vážící téměř 40 173 kg.

Ke stejnému datu se na elektronické podání dokumentů ČSSZ (e – Podání) zaregistrovalo celkem 38 218 organizací, z toho jich 18 990 zaměstnávalo více než 25 zaměstnanců. Těchto organizací přitom bylo ke konci dubna letošního roku 29 331 a zaměstnávaly celkem 3 105 475. V praxi to znamená, že už téměř 65 % organizací využívá e – Podání ČSSZ. Dokumenty elektronicky podávalo také 19 228 malých organizací (do 25 zaměstnanců) a 918 OSVČ.

Zaměstnavatelé mohou e – Podání ČSSZ využívat od roku 2005, kdy ČSSZ jako první organizace veřejné správy umožnila elektronicky podávat evidenční listy důchodového pojištění a přihlášky a odhlášky k nemocenskému pojištění přes Portál veřejné správy. Od letošního roku je možné podat elektronicky také Přehled o příjmech a výdajích OSVČ za rok 2005. Jedná se tak o třetí e – Podání, které ČSSZ umožňuje. Podrobné informace o všech e – Podání jsou na webových stránkách ČSSZ na adrese http://www.cssz.cz/…/epodani.asp .

e – Podání ČSSZ ilustruje jednotný grafický symbol – logo „spojené ruce“. Podrobné informace o e – Podání ELDP a P/O jsou v letácích, které ČSSZ vydala, a které jsou dostupné na všech 91 pracovištích ČSSZ a v elektronické podobě také na webu ČSSZ na adrese http://www.cssz.cz/…info_mat.asp .