EBRD, EU a Raiffeisenbank spouští program Mikroúvěr

Úvěr na 10 milionů EUR na podporu samostatných podnikatelů a malých podniků.
-------------------------

Evropská banka pro obnovu a rozvoj a Raiffeisenbank a.s. uvádějí na trh nový produkt k posílení své podpory malým a středně velkým podnikům (SME). Mikroúvěr, jak se tento produkt nazývá, je speciálně vytvořen pro potřeby drobných podnikatelů, jako např. pro drobné živnostníky a soukromé dopravní společnosti k nákupu užitkových vozidel, k nákupu či obnově zařízení nebo lékaře se samostatnou praxí, na nákup či opravy lékařského vybavení. Projekt je součástí 10 milionového úvěru (v EUR) pro Raiffeisenbank a.s., českou dceřinnou společnost rakouské finanční skupiny RZB, v rámci úspěšného projektu financování malých a středně velkých podniků „EU/EBRD finanční úvěry pro SME“.

Výše Mikroúvěru se pohybuje v rozmezí od 100 000 Kč do 800 000 Kč (přibližně tedy od 3 000 až do 25 000 EUR) a bude možné ji splácet po dobu až čtyř let. Při úvěrech s dobou splatnosti delší než jeden rok nabízí Raiffeisenbank „splátkové prázdniny“, které umožňují klientům odložit si první splátku až o tři měsíce. Pro usnadnění přístupu k tomuto programu, Raiffeisenbank snížila administrativní kroky na minimum a klienti obdrží vyrozumění do pěti dnů od obdržení jejich žádosti o úvěr.

„Nový úvěr poskytnutý Raffeisenbank prostřednictvím EBRD bude také použit na půjčky až do výše 125 000 EUR pro SME. Taková dostupnost financování pro SME má pro českou ekonomiku rozhodující význam,“ řekl Alexander Auboeck, ředitel EBRD pro Českou republiku. „Tato nejnovější dohoda mezi EBRD a Raiffeisenbank je jen dalším pokračováním úspěšného partnerského programu na podporu rozvoje SME,“ dodal Auboeck.

„Mikroúvěr RBCZ je dalším krokem ve strategii naší banky na zvyšování podpory financování malého a středního podnikání. Jejich význam je navíc znásoben faktem, že Česká republika je právě v poslední fázi před vstupem do Evropské unie (EU). Řada malých a středních podniků bude mít možnost lépe vyrovnat s novým konkurenčním prostředím EU,“ sdělil Ing. Kamil Ziegler, generální ředitel Raiffeisenbank a.s.

Tento úvěr je poskytován prostřednictvím programu pro financování malých a středních podniků „EU/EBRD EU/EBRD finanční úvěry pro SME“, což je program Evropské Komise ve spolupráci s EBRD na podporu růstu a rozvoje malých podniků. Program EU/EBRD EU/EBRD finanční úvěry pro SME poskytuje přístup k úvěrům, leasingu a financování nákupu akcií prostřednictvím finančních institucí v kandidátských zemích ve střední a východní Evropě (SVE), které se chystají na přistoupení k EU.

Program Phare je jedním z hlavních kanálů EU pro finanční a technickou spolupráci s budoucími členskými zeměmi Unie. Ten předpokládá, že do roku 2006 se zemím SVE rozdělí každý rok 1,5 miliardy EUR.

Raffeisenbank a.s. nabízí široké spektrum bankovních služeb soukromé i podnikové klientele v České republice. Její mateřská společnost, skupina RZB, je vedoucí obchodní a investiční bankou ve střední a východní Evropě.

EBRD si klade za cíl podporovat přechod od centrálního plánování k tržní ekonomice ve střední a východní Evropě a ve Společenství nezávislých států. Je vlastněna 60 státy, Evropskou investiční bankou a Evropským společenstvím. Více informací naleznete na webových stránkách EBRD: www.ebrd.com

Čestmír Ondrůšek
Raiffeisenbank a.s.

1993–2003
10 let banky v České republice

Raiffeisenbank a.s. poskytuje v České republice široké spektrum bankovních služeb soukromé i podnikové klientele. Kromě vlastních bankovních aktivit je součástí finanční skupiny, která nabízí svoje produkty a služby rovněž v oblasti stavebního spoření (Raiffeisen stavební spořitelna), pojištění (UNIQA pojišťovna a.s.) a leasingu (Raiffeisen-Leasing). Jako jeden z devíti finančních ústavů v ČR poskytuje hypoteční úvěry, k nimž sjednává rovněž státní finanční podporu. Na začátku ledna 2003 pracovalo v RBCZ 1032 zaměstnanců. V současnosti má RBCZ 41 obchodních míst rozmístěných rovnoměrně po celém území ČR.
Majoritním akcionářem RBCZ je rakouská finanční skupina RZB Group, vedoucí uskupení na poli komerčního a investičního bankovnictví v celé střední a východní Evropě. RZB

Group je členem rakouské bankovní skupiny Raiffeisen, která se v oblasti poskytování finančních služeb pohybuje již více než 100 let.
RZB Group působí se svými dceřinými bankovními ústavy ve 12 zemích regionu střední a východní Evropy (Maďarsko, Polsko, Slovensko, Česká republika, Chorvatsko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Rumunsko, Rusko, Ukrajina, Jugoslávie a Slovinsko), které disponují širokou sítí zhruba 500 poboček a více než 300 dalších obchodních míst v jejich specializovaných dceřiných společnostech. Celková bilanční suma bankovní skupiny Raiffeisen dosáhla ke konci roku 2001 více než 44 miliard EUR.
Raiffeisenbank a.s. získala v roce 2002 prestižní ocenění „Rhodos 2002“ za nejpůsobivější image mezi českými bankami. Vyhlašovatelé této soutěže, k nimž patří například vydavatelství Economia či nezávislý institut pro výzkum trhu GfK, se prostřednictvím výzkumu obrátili na reprezentativní skupinu 500 českých top manažerů. Podle jejich názoru právě Raiffeisenbank a.s. nejlépe odpovídá pěti nejdůležitějším kritériím bankovní image (jsou jimi spolehlivost, důvěryhodnost, solventnost, serióznost a přístup ke klientům).
V listopadu 2002 získala Raiffeisenbank další ocenění jako druhá nejdynamičtější banka roku 2002. Tato cena byla vyhlašována v rámci soutěže „Banka roku 2002“, jejímž pořadatelem byl internetový časopis Fincentrum. Jednotlivé bankovní domy a finanční instituce na českém trhu hodnotila odborná porota složená z více než 300 odborníků, mezi nimiž byli manažeři, zástupci médií, akademické sféry a státní správy. Díky své aktivní obchodní strategii v oblasti střední a východní Evropy byla v roce 2001 skupina Raiffeisen vyhlášena americkým časopisem Global Finance nejlepší bankou ve střední a východní Evropě. The Banker, renomovaný časopis náležející do mezinárodní vydavatelské skupiny Financial Times, ji v roce 2001 vyhlásil bankou roku 2001 ve střední a východní Evropě.