eBanka nabízí jako první bankovní služby se všemi mobilními operátory

Praha 21. března 2002 – Od tohoto týdne se rozšířila škála bankovních služeb, které eBanka nabízí společně s mobilními operátory. Ovládání účtu už je přístupné uživatelům Eurotelu, Oskara i Paegasu buď ve formě GSM nebo WAP bankingu. Další službou nabízenou společně s Oskarem – Platby z mobilu – eBanka pokračuje ve spolupráci s nejmladším českým operátorem. Dalším produktem se na přelomu 2. a 3. kvartálu stane GSM banking. eBanka se tedy stává jedinou bankou na českém trhu, která nabízí bankovní služby uživatelům všech sítí mobilních telefonů.

Za poslední 4 měsíce vzrostl počet klientů eBanky, kteří používají sítě Oskar, o 2 % na současných 10 %. Nárůst je dlouhodobým trendem a proto eBanka chce v co nejkratší době nabídnout komplexní GSM banking i majitelům Oskara, kteří navíc budou moci také využívat svého telefonu jako Mobilního Elektronického klíče.

„Propojení internetu a mobilního telefonu je světový trend a s eBankou vstoupil i do českého bankovnictví. Proto je samozřejmostí, že eBanka uvádí na trh přímých bankovních služeb vždy jako první všechny tuzemské operátory,“ říká Pavel Hrubý, výkonný ředitel pro marketing a rozvoj a dodává: „využívání Internet bankingu zajištěného jedinečnými vstupními kódy prostřednictvím šifrované SMSky je nejbezpečnější, nejjednodušší a zároveň klientsky nejpříjemnější způsob ovládání bankovního účtu“.

Moderní telefonní technologie umožnily posílit bezpečnost bankovního účtu řadou prvků. Jedním z nich je Mobilní Elektronický klíč (MEK) – aplikace nahraná na SIM kartě mobilního telefonu. Prostřednictvím MEK jsou klientům zasílány šifrovanými SMS zprávami bezpečnostní kódy pro autentizaci klienta a elektronické podepisování každé transakce.

Dalším prvkem je zasílání SMS zpráv o každé realizované transakci, o každém pohybu na účtu. Majitelům účtu v eBance tato služba může pomoci například při zcizení platební karty, kdy se okamžitě formou SMS zprávy dozvídají o neoprávněném použití, mohou se okamžitě spojit s bankou a kartu blokovat.

---------------------------------------------
eBanka uvedla GSM banking na trh v roce 1998 jako 3. banka na světě a jako první v ČR – s Radiomobilem v síti Paegas. Poté následoval v dubnu 2000 Paegas WAP banking. Od září 2001 je GSM služba využitelná i v síti Eurotel. S Eurotelem eBanka v současné době připravuje dobíjení telefonních SIM karet. Vstup Oskara na český trh v březnu 2000 znamenal pro jeho uživatele možnost vstupu na účet u eBanky přes WAP technologii.

GSM banking představuje pro klienty eBanky druhý nejoblíbenější přístup k ovládání účtu. Počet transakcí realizovaných přes mobil dlouhodobě představuje 6 % z celkového počtu, přičemž na prvním místě je internet s 93 %.

eBanka je první a dosud jedinou bankou, která na českém trhu poskytuje služby plně formou přímého bankovnictví. Služby eBanky ke dnešnímu dni využívá přes 230 tisíc klientů. Rozhodujícím akcionářem eBanky je s vlastnictvím 99,35 % základního kapitálu Česká pojišťovna, zbývající část vlastní drobní akcionáři.

Lenka Petroncová
Manažerka PR a tisková mluvčí