Dynamický růst Aviva o 44 %

Praha, 15. března - Předepsané pojistné Aviva životní pojišťovny za uplynulý rok vzrostlo na 552 miliónů korun, což představuje oproti předcházejícímu roku 44procentní nárůst. Vzhledem k odhadnutému 7,5procentnímu růstu českého trhu životního pojištění to představuje jedno z nejvyšších temp růstu na českém trhu.

Pojišťovně Aviva se v roce 2004 celkově velmi dařilo. Ke konci loňského roku činil celkový objem jejích aktiv téměř 1,5 miliardy korun, z čehož 1 376 miliónů korun bylo představováno finančním umístěním s meziročním nárůstem 55 procent. Tento dynamický růst byl podpořen investováním prostředků do kvalitních investičních instrumentů, které v minulém roce umožnily zhodnocení prostředků některých klientů až o 31,4 %. Tohoto zhodnocení dosáhl Strategický program investování.

V roce 2004 Aviva navýšila vlastní kapitál o 170 miliónů korun v zájmu posílení své kapitálové pozice a zajištění projektů další obchodní expanze do regionů a modernizace systémové infrastruktury. Loňský rok byl současně ve znamení rozvoje dalších distribučních oblastí, zejména ve spolupráci s makléři a úspěšného rozvoje spolupráce s bankami v oblasti bankopojištění, v němž její mateřská nadnárodní britská skupina Aviva zastává přední místo ve vyspělých evropských zemích.

Generální ředitel Aviva v České republice Austin Kimm k těmto pozitivním výsledkům uvedl: Jsme přesvědčeni, že dosavadní výsledky, spolu se silnou finanční pozicí a rostoucí poptávkou po investičním životním pojištění, jsou důvodem pro optimistický výhled do dalších let, ve kterých hodláme dále posilovat naše postavení na českém trhu.

Výrazné obchodní výsledky za rok 2004 vykázala celá skupina Aviva

• Celkový provozní zisk skupiny Aviva stoupl o 25 % na 2 344 milionů GBP.
  • Nárůst zisku v oblasti životního pojištění činil 9 % na 1 611 milionů GBP.
  • Celkový nárůst zisku za oblast pojištění dosáhl 1 326 milionů GBP, což představuje nárůst o 47%.

Podle představitelů skupiny Aviva stojí za těmito skvělými výsledky především moderní způsob řízení, který klade důraz na rozvoj všech oblastí finančních aktivit, kterými se skupina zabývá. Máme jednu z nejsilnějších základen pro růst dlouhodobých finančních produktů napříč kontinentální Evropou. Ta nyní představuje přes 50 % našich nových obchodů na poli životního a penzijního pojištění. Na dobré cestě je také dlouhodobý růst na asijských trzích, komentoval podrobněji úspěchy skupiny Aviva za rok 2004 její výkonný ředitel Richard Harvey.

Michaela Jandová
AVIVA životní pojišťovna, a.s.