Hlavní navigace

Dynamický rozvoj a nárůst zisku Raiffeisenbank a eBanky

Raiffeisenbank i eBanka vykazují rekordní pololetní výsledky, silný růst zisku i bilanční sumy. Celková aktiva Raiffeisenbank poprvé v historii přesáhla 100 miliard korun. Propojení pobočkových sítí obou bank vedlo k nárůstu prodejů.

Raiffeisenbank a.s. v prvním pololetí letošního roku vykázala čistý zisk 366,9 milionu korun. Oproti 283,6 milionům v pololetí 2006 to představuje nárůst o téměř 30 procent. Banka přitom pokračuje v dynamickém růstu, její celková aktiva poprvé přesáhla 100 miliard korun a na konci června dosáhla 105,4 miliardy korun, což představuje meziroční růst o třetinu.

„Růst celkových aktiv i zisku je způsoben rekordními výsledky prodejů ve všech segmentech. Již tradičně se nám velmi daří v hypotékách a dalších úvěrových produktech, v letošním roce však zaznamenáváme i silný růst v oblasti vkladů a investic. Tyto úspěchy jsou o to cennější, že se nám jich daří dosáhnout v průběhu náročného procesu spojování s eBankou,“ komentoval pololetní výsledky generální ředitel Raiffeisenbank Lubor Žalman.

Rekordní výsledky zaznamenala v pololetí i eBanka. Čistý zisk banky meziročně vzrostl o 63 procent na 71,6 milionu korun. Objem poskytnutých úvěrů se zvýšil o sedm procent na 10,6 miliardy korun, objem vkladů narostl o více než třetinu na 19,4 miliardy. Celková aktiva eBanky dosáhla 22,6 miliardy korun, což představuje meziroční růst o 25 procent. „Rovněž eBanka pokračuje v rychlém růstu a spojování s Raiffeisenbank přináší první výsledky, zejména růst prodeje účtů eBanky ve spojené obchodní síti.,“ dodal generální ředitel eBanky Martin Kolouch.

Objem poskytnutých úvěrů Raiffeisenbank ke konci června dosáhl 82 miliard korun, což je meziročně o 55 procent více. Hlavním tahounem tohoto růstu jsou u drobných klientů i nadále hypotéky. Banka na jaře představila celou řadu novinek, např. variabilní či turbo hypotéku. V prvním pololetí poskytla hypotéky za 10,3 miliardy korun, což je více než v celém loňském rekordním roce a představuje to meziroční nárůst o téměř 150 procent.

Roste rovněž zájem o úvěry pro malé a střední firmy, kde banka v prvním pololetí navýšila maximální možnou výši úvěru z 1,5 na 3 miliony korun. Podnikatelům a malým firmám nově rovněž stačí jen jedno daňové přiznání oproti dosavadním dvěma. V oblasti velkých klientů Raiffeisenbank i v prvním pololetí dále zesílila svou pozici jedné z nejsilnějších bank v oblasti financování výstavby realitních projektů, rovněž obchodní aktivity u podnikových klientů rostou.

K růstu v úvěrové oblasti se letos přidává i silný zájem o vkladové a investiční produkty. Objem klientských vkladů dosáhl ke konci června 65 miliard korun, což představuje meziroční nárůst o 35 procent.

Raiffeisenbank i eBanka v prvním pololetí výrazně pokročily ve vzájemném spojování. Na počátku roku banky představily jednotnou organizační strukturu, ve 2. čtvrtletí začaly propojovat prodejní sítě. Vybrané produkty Raiffeisenbank tak lze nově získat i na pobočkách eBanky a naopak. Produktové novinky připravené jednou bankou jsou rovněž přístupné i pro klienty druhé banky.

Rozvoj nových produktů bude pokračovat i ve zbytku roku. „Připravíme celou řadu novinek jak u úvěrů, tak i u vkladových a investičních produktů. Mj. chystáme spuštění zcela ojedinělého účtu, kde klienti získají celou řadu služeb zdarma a ostatní si budou moci volit dle své potřeby,“ uzavřel Lubor Žalman.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).