Dvě třetiny obchodníků nabízí letní slevy

Slevy spojené s letními výprodeji nabízí v současnosti 64 procent obchodníků. Výprodeje přitom začaly téměř u většiny z nich již začátkem července a skončí v průběhu srpna nebo vyprodáním zásob. Průměrná výše slev se i letos pohybuje kolem 50 % z ceny zboží. Vyplynulo to z exkluzivní ankety mezi 50 nejvýznamnějšími obchodníky v ČR uspořádané v rámci ocenění GE Money Multiservis Obchodník roku 2008.

Obchodníci navíc zahajují letní výprodeje čím dál tím dříve, často již v polovině června. S nákupem zlevněného letního zboží tak nemusí zákazníci čekat až do září, jak tomu bylo v minulosti. „Dobu slev stanovují obchodníci většinou podle tradice firmy. Toto kritérium je rozhodující pro více než 60 procent z nich. Přibližně třetina využívá vlastních průzkumů trhu a jen desetina se řídí podle konkurence,“ uvedl Charlie Coode, předseda představenstva a generální ředitel

GE Money Multiservis.

Výše slev se oproti loňskému roku výrazně nezměnila a stále se v pohybuje v průměru kolem 50 procent z ceny zboží. Konkrétní výše slevy závisí na typu zboží. Obvyklým sortimentem zařazeným do výprodejů je letní zboží a starší modely či kolekce daného produktu. Takovéto zboží zařazuje do výprodeje téměř 80 procent obchodníků.

„Nejčastěji zlevňujeme letní zboží, ale sortiment se liší podle jednotlivých obchodních domů. Ve slevách se také objevuje zboží, u kterého je plánována inovace, ať už jde o barvu, funkčnost či něco jiného,“ říká Jindra Válová, tisková mluvčí společnosti IKEA.

Podle obchodníků zákazníci využívají spíše prvních kol slev, než aby čekali na kola další, při kterých je zboží ještě levnější. Více než cena je tak pro ně důležitější možnost širšího výběru zboží.

Od letošních letních výprodejů si kromě prodejců sezónního zboží hodně slibují také prodejci elektroniky. Důvodem je konání letních olympijských her v Pekingu. Podle obchodníků totiž, stejně jako během jiných významných sportovních akcí, roste v období před zahájením her zájem o plazmové televize a DVD přehrávače. Velkým trendem jsou také set top boxy, umožňující příjem digitálního signálu.