Dva roky po záplavách už ČP vyplatila 8,4 miliardy korun

Praha (11. srpna 2004) - Po záplavách v roce 2002 evidovala Česká pojišťovna téměř 54 tisíc pojistných událostí za devět miliard korun. K dnešnímu dni z nich už klientům vyplatila více než 8,4 miliardy a zbytek je připravena zaplatit ihned po dodání faktur.

Zhruba 900 milionů korun svým klientům poskytla ČP bezprostředně po záplavách v rámci záloh. Peníze dostávali klienti za základě předložených dokladů o skutečně vynaložených nákladech na opravu, mohli si však zvolit také výplatu podle rozpočtu. Rozdíl mezi celkovou výši evidovaných škod a částkou, která už byla vyplacena, proto jde na vrub postupných oprav, které v některých případech pokračují až do současnosti.

I v rámci takové katastrofy, jakou byly předloňské záplavy, se někteří lidé pokoušeli o pojistné podvody, a proto řadu případů prošetřovali také detektivové České pojišťovny. Pojistný podvod je přitom trestným činem, za který hrozí až dvanáctileté vězení.

Po záplavách se už tradičně zvýšil zájem o pojištění staveb, domácností a průmyslu. V letošním prvním pololetí dosáhlo předepsané pojistné ČP u neživotního pojištění 14,6 miliardy korun při meziročním nárůstu o 10 procent. Česká pojišťovna je největší domácí pojišťovací ústav s tržním podílem dosahujícím 39 procent. Spravuje 14,5 milionu pojistných smluv. Hlavním akcionářem České pojišťovny je společnost CESPO B.V. ze skupiny PPF. Podíl skupiny PPF na základním kapitálu ČP dosahuje 97,7 procent.