DUBNOVÉ OBJEMY OBCHODŮ

V dubnu uzavřeli členové AKAT obchody s cennými papíry v celkovém objemu 243, 994 mld. Kč. Podíl domácích dluhopisů na celkových obchodech činil 87,4 %.

Z dubnové ohlašovací povinnosti členů AKAT vyplývá, že obchody s domácími dluhopisy byly uzavařeny v celkové výši 213, 219 mld. Kč. Objem obchodů s domácími akciemi činil 10,3 % (25, 176 mld. Kč) a s emisemi fondů byla v únoru uzavřena 2,3 % obchodů (5, 599 mld. Kč).

Celkové objemy dubnových obchodů byly dnes zveřejněny na webových stránkách AKAT (www.akatcr.cz) včetně tabulky s objemy nahlášenými jednotlivými členy:

Údaje zjištěné v rámci ohlašovací povinnosti členů AKAT velmi dobře vypovídají i o výkonnosti celého českého trhu. Současných 42 členů a partnerů AKAT, dominantních účastníků místního kapitálového trhu, totiž představuje:
 95% podíl na akciovém trhu Burzy cenných papírů Praha, a.s.,
 90% obchodů se zahraničními fondy v ČR,
 všechny tzv. tvůrce trhu (market-makers) na českém trhu s dluhopisy,
 většinu tzv. tvůrců trhu (market-makers) na akciovém trhu BCPP, a.s.,
 většinu účastníků devizového trhu v ČR.

Redakční poznámky:
Asociace pro kapitálový trh (AKAT) je zájmovým sdružením právnických osob a svou činností usiluje o rozvoj, standardizaci a popularizaci českého kapitálového trhu. Hlavním cílem AKAT je přispět k vytvoření kapitálového trhu slučitelného s prostředím kapitálových trhů v zemích Evropské unie. AKAT byl založen v dubnu 2000. Předsta­venstvo AKAT je po poslední valné hromadě sedmičlenné, jeho členy jsou Jan Bárta (ČSOB, a.s.), Marek Belšan (Weinhold Legal, v.o.s.), Martin Fuchs (HSBC Bank plc – pobočka Praha), Jan D. Kabelka (ING Investment Management (C.R.), a.s., Petr Koblic (CA IB Securities, a.s.), Petr Šrámek (advokát) a David Votápek (Citibank, a.s.).