Dozorčí rada schválila business plán ČSA na rok 2007, počítá se ziskem

Dozorčí rada Českých aerolinií (ČSA) schválila business plán na rok 2007, který počítá se ziskem ve výši 42 milionů korun. Proti letošnímu roku, kdy se očekává ztráta 493 milionů korun, jde o zlepšení o víc než půlmiliardy korun. Výsledek roku 2007 by ale mohly zhoršit zvýšené personální náklady v důsledku nového Zákoníku práce, které mohou dosáhnout až 180 milionů korun. Plán počítá se zachováním společnosti v současné velikosti tedy s 50 letadly a zhruba 5000 zaměstnanci. Předpokládá také, že se uskuteční divestice, tedy odprodej Cargo Terminálu a Cateringu. První krok k tomu dnes učinila dozorčí rada, když schválila vyčlenění obou firem do samostatných dceřiných společností.

Hlavním generátorem zlepšení hospodaření bude růst výnosů z pravidelné přepravy, které by se díky změnám na úseku prodeje měly zvýšit o 1,4 miliardy korun. Zhruba 600 milionů korun přinese nárůst přepravní kapacity, díky zavádění větších typů letadel do flotily a očekávané zvýšení obsazenosti letů. Zhruba o 800 milionů korun by se měly výnosy zvýšit díky zlepšení prodejních schopností společnosti ve všech oblastech.

Management počítá i nadále s tlakem na náklady. V letošním roce se podařilo centralizací nákupu a přesoutěžením tendrů v oblasti dodavatelských služeb uspořit 200 milionů korun. Současně management identifikoval další oblasti, kde by bylo možné uspořit až 600 dalších milionů korun. Z této částky je již 25 procent zajištěno nově uzavřenými smlouvami. Jde například o úspory díky výběru nového pojišťovacího brokera, které se ročně pohybují v řádu 80 milionů korun, nebo o změnu poskytovatelů handlingu na zahraničních letištích.

Na druhou stranu se nepodařilo s odbory dojednat omezení nárůstu platů v roce 2007, který vyplývá z již uzavřených kolektivních smluv. Personální náklady se tak z titulu nárůstu sjednaného v kolektivních smlouvách zvýší o 300 milionů korun. Negativní dopad do nákladů v řádu až 180 milionů korun může mít také nové znění Zákoníku práce. Náklady významně zatíží také pořízení dalších nových letounů Airbus 320/319 a to částkou 300 milionů korun.

Business plán proto počítá se získáním financí odprodejem majetku. Začátkem roku by se měl uskutečnit odprodej a zpětný leasing pěti letadel Boeing 737–500, což je standardní nástroj používaný v leteckých společnostech. Značné posílení cash flow, ale také významné zlepšení hospodářského výsledku management očekává od prodeje Cargo Terminálu a Cateringu.

Plán očekává zvýšení přepravy cestujících o 5,6 procenta na více než 5,7 milionu cestujících.

V roce 2007 bude management ČSA i nadále pokračovat v tlaku na náklady, v první řadě se ale zaměří na zvyšování výnosů. Do prodeje společnost zavede standardní manažerské nástroje jako je motivace prodejců, ale také incentivní systém pro prodejní agentury.