Dovozu kokainu do České republiky se TNT Express snaží intenzivně bránit

V letošním roce zaznamenali celníci významný nárůst dovozu kokainu do České republiky. Za prvních devět měsíců zadrželi téměř 27 kilogramů této drogy, což je čtyřikrát více než v celém loňském roce. Podle celníků je jednou z možných cest pro pašování i využití expresních kurýrních služeb. TNT Express proto ve spolupráci s celníky zintenzivnila kontrolu zásilek pro přítomnost drog.

„I přes všechna opatření, která TNT Express pro bezpečnost a ochranu obsahu svých zásilek realizuje, jsme byli vyzváni k intenzivní spolupráci s Celní správou při odhalování drog v zásilkách našich klientů. Zásilky jsou podrobovány kontrole nejen na speciálních zařízeních, ale také speciálně vycvičenými psy,“ říká Ing. Petr Chvátal, generální ředitel TNT Express v České republice.

Podle celníků se ČR při pašování kokainu stává cílovou zemí, na jeho nelegálním dovozu se podílejí Češi i cizinci. Dostupnost a rychlost expresních zásilkových služeb se tak stává vyhledávaným způsobem pro dovoz drog.

„V Česku stoupá kupní síla a s tím i zájem o kokain,“ uvedl Pavel Hoffman z celní správy. Naposledy Češi organizovali pašování kokainu z Kostariky. Zásilku sledovali celníci až do České republiky, aby mohli zadržet organizátory. Prostřednictvím poštovních služeb dlouhodobě pašovali kokain Nigerijci, kdy byla droga ukryta například v zásilce knoflíků.

„Na potírání pašování drog se TNT Express aktivně podílí ve všech zemích světa, kde působí. I proto je velmi málo pravděpodobné, že by se prostřednictvím naší společnosti podařilo kokain propašovat. Zvýšenou kontrolu ale přesto budeme nadále realizovat,“ dodává Ing. Petr Chvátal, generální ředitel TNT Express v České republice.