Dotace z EU pouze poctivým firmám

Systém Sledování Vazeb je používán pro prověření firem a subjektů, které jsou žadateli o financování akcí spolufinancovaných ze strukturálních fondů Evropské unie. Nyní SSV používají již tři Regionální rady regionu soudržnosti z celkem sedmi v České republice, které zajišťují rozdělování evropských peněz v rámci Regionálních operačních programů.

Společnost Creditinfo Solutions, s.r.o., již potřetí zvítězila ve výběrovém řízení na dodávku řešení pro sledování vazeb a vztahů mezi ekonomickými subjekty a jejich finančního zdraví a zjišťování rizikových informací. Systém Sledování Vazeb (SSV) je využíván k prověřování žadatelů o dotace a významně snižuje riziko jejich zneužití.

Prvním plnohodnotným uživatelem SSV se stala Regionální rada regionu soudržnosti Severovýchod, následována regiony soudržnosti Střední Čechy a Jihovýchod. Poskytované finance jsou čerpány z Evropského fondu regionálního rozvoje (ERDF) na investiční projekty v oblasti dopravní infrastruktury, cestovního ruchu a rozvoje měst a venkova.

Již od roku 2004 je Systém Sledování Vazeb využíván při posuzování žadatelů o peníze z EU v rámci operačního programu Podnikání a inovace. Garantem tohoto programu, respektive jeho předchůdce OP Průmysl a podnikání je Agentura pro podporu podnikání a investic – Czechinvest.

„Uvědomujeme si, že střední Čechy mají mimořádnou příležitost s pomocí evropských prostředků zkvalitnit podmínky pro život svých obyvatel. Chceme touto cestou předejít tomu, aby například podvodné jednání či propojení firem tuto příležitost ohrozilo nebo pošpinilo,“ říká Ing. Petr Bendl, hejtman středočeského kraje a předseda Regionální rady Střední Čechy.

„SSV jsme zvolili vzhledem ke komplexnosti a množství sledovaných informací a přehledné formě jejich zobrazování. Díky tomu je prověřování žadatelů o dotace rychlé, efektivní a naše pracovníky nijak významně nezatěžuje,“ říká Ing. Rostislav Všetečka, předseda Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod a náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje.

„Jedním z cílů regionů soudržnosti je efektivní využití a kontrola oprávněného čerpání dotací. To však lze splnit pouze za předpokladu, že dotace bude poskytnuta důvěryhodným subjektům, což bez dodatečných informací nelze prověřit. Proto vítám možnost používat systém již běžně využívaný bankami pro poskytování úvěrů,“ říká Mgr. Marta Sargánková, ředitelka Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod.

Systém Sledování Vazeb

SSV je nástroj dostupný přes internet pro automatizované mapování vazeb a propojení mezi evidovanými subjekty (podniky a osoby), a to včetně grafického zobrazení výsledného grafu ekonomických spjatostí. Kromě ekonomicky spjaté skupiny lze sledovat u všech subjektů výskyt negativních informací jako např. dluh, exekuce, konkurs, a nově také insolvenční řízení.

Data jsou online a v reálném čase aktualizována z více než 40-ti veřejných i komerčních zdrojů a nyní obsahují informace o cca 652 000 právnických osobách, cca 2 650 000 fyzických osobách podnikatelích, cca 440 000 finančních závěrkách a 495 000 dlužnících.

Více informací lze nalézt na www.ssv.cz.