Dominic Bruynseels jmenován generálním ředitelem společnosti Banca Comercială Română. Zkušený retailový a obchodní bankéř vstoupil do BCR po mnohaletém působení v Barclays Bank

Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG (Erste Bank) oznámila, že dozorčí rada společnosti Banca Comercială Română (BCR) jmenovala Dominica Bruynseelse (48) generálním ředitelem (CEO) společnosti BCR. V souladu s konceptem oznámeným v prosinci 2007, kdy Manfred Wimmer dočasně převzal funkci předsedy představenstva společnosti BCR, následuje jmenování Dominica Bruynseelse novým předsedou představenstva po ukončení integračního a vývojového programu BCR v dubnu 2008, tj. během plánovaných 12-18 měsíců.

Dominic Bruynseels, bankéř s mezinárodními zkušenostmi, působil před vstupem do BCR 27 let ve společnosti Barclays Bank. Naposledy zastával funkci Senior Executive Director pro retailové a obchodní bankovnictví rozvíjejících se trhů (Global Retail and Commercial Banking Emerging Markets) se sídlem v Dubaji. Svoji obrovskou profesionální zkušenost získal Dominic Bruynseels díky působení v řadě funkcí v místních a regionálních pobočkách, jakož i v centrále skupiny ve Velké Británii a v rámci mezinárodní činnosti. V posledním období své sedmnáctileté kariéry u Barclays Bank byl Bruynseels mimo jiné zodpovědný za finanční, síťové a operační plánování a za vývoj strategie integrovaných distribučních kanálů společnosti Barclays Bank ve Velké Británii. Od roku 1997 do roku 1999 byl Bruynseels jako finanční ředitel společnosti Barclays zodpovědný za obchodní činnost v Africe, v Karibské oblasti, na Blízkém východě a v Latinské Americe. V roce 1999 byl jmenován generálním ředitelem pro Afriku a Blízký východ se zodpovědností za 12 poboček působících v tomto regionu. V letech 2005–2007 zastával vedoucí pozici při nákupu a integraci společnosti Absa, nejvýznamnější jihoafrické banky, do společnosti Barclays a byl členem jak představenstva, tak dozorčí rady společnosti Absa.

Dominic Bruynseels je vysoce vážený a zkušený bankéř, který působil téměř 30 let v jedné z nejprestižnějších bankovních skupin světa. Díky svým předchozím aktivitám na rozvíjejících se trzích mů-že Bruynseels poukázat na impozantní úspěchy při vytváření skupiny retailových institutů s moderními metodami retailového a obchodního bankovnictví a s prvotřídními službami pro zákazníky. Jsme přesvědčeni, že je pro funkci předsedy představenstva naprosto ideální volbou. BCR a celá Erste Group budou profitovat obzvláště z jeho způsobu myšlení orientovaného do budoucna a důkladnosti při realizování cílů”, prohlásil Andreas Treichl, předseda dozorčí rady BCR.

“Rumunsko je pro Erste Bank klíčovým trhem a pro mě je jmenování předsedou představenstva BCR velkou ctí. Lidé, se kterými jsem se v Erste Bank a v BCR setkal, a vynikající pozice banky na trhu na mne velmi zapůsobili. Velmi se těším na práci v představenstvu banky a na úkol, který mám před sebou. Budu moci vycházet se solidních základů, které položili mí předchůdci”, prohlásil Bruynseels při příležitosti oznámení svého jmenování.

Manfred Wimmer (52), který vedl integraci BCR do skupiny Erste Bank na velmi profesionální úrovni a současně zajistil jak další růst BCR, tak i dosažení stanovených finančních cílů, se v druhé polovině roku 2008 vrátí do centrály Erste Bank, aby v rámci skupiny převzal další řídící funkci.

Jmenování Dominica Bruynseelse předchází schválení Rumunské národní banky. Poté, 1. července 2008, oficiálně převezme funkci předsedy představenstva. Od 1. května 2008 do 1. července bude Bruynseels působit jako poradce představenstva BCR a úzce spolupracovat se současným předsedou představenstva, aby byl zajištěn hladký průběh předání funkce.