Dobrovolníci z GE Money odpracovali na Ostravsku 1831 hodin

[Tisková zpráva] Celkem 1831 dobrovolnických hodin odpracovali zaměstnanci GE Money Bank z dobrovolnické organizace GE Volunteers Elfun loni v Moravskoslezském kraji, aby pomohli těm, kdo to potřebují.

Celkem se na Ostravsku v loňském roce realizovalo 31 akcí, při kterých dobrovolníci pomáhali ve svém volném čase dětem, seniorům, znevýhodněným spoluobčanům, a také přispívali k ochraně životního prostředí. Sdružení rovněž spoluorganizovalo v Ostravě koncert pro Haiti, který obětem zemětřesení vynesl 16 075 korun. V rámci organizace GE Volunteers Elfun jsou dobrovolníci na severní Moravě jedni z nejaktivnějších. Sami odpracovali téměř třetinu všech odpracovaných hodin organizace v Česku.

„Dobrovolnická organizace GE Volunteers Elfun je aktivní ve všech zemích, kde společnosti ze skupiny General Electric (GE) působí. Jednotlivé aktivity provádějí dobrovolníci ve svém vlastním volném čase a zajímavostí je, že osobní zapojení našich dobrovolníků v Moravskoslezském kraji je po Praze druhé největší ze všech regionů u nás,“ říká Jiří Báča, prezident dobrovolnické organizace GE Volunteers Elfun. „Jednou z nejvýznamnějších akcí v roce 2009 byly regionální sportovní hry pro  děti z dětských domovů. Jednalo se o organizačně poměrně náročnou aktivitu, ale radost dětí a jejich výkony v rámci nejrůznějších disciplín pro nás byly tou největší odměnou,“ říká Dagmar Zachariášová, koordinátorka aktivit GE Volunteers Elfun v Moravskoslezském kraji.

V roce 2009 byli zaměstnanci GE Money v Moravskoslezském kraji velmi aktivní. Nejčastěji se jednalo o charitativní, sportovní nebo vzdělávací akce. Dohromady se na akcích podílelo více než 180 zaměstnanců. To znamená, že každý z nich odpracoval ve svém volnu více než 10 dobrovolnických hodin.

Regionální sportovní hry dětských domovů

V polovině května 2009 proběhly v Moravskoslezském kraji regionální sportovní hry dětských domovů. Účastnilo se jich na 120 dětí z celkem 16 dětských domovů z Moravy a Slezska, které soutěžily v různých sportovních disciplínách. 13 zaměstnanců GE Money pomáhalo na hrách organizačně i v roli rozhodčích zabezpečit turnaj ve fotbale a hry lehké atletiky. Hry byly organizovány Dětským domovem a Školní jídelnou Na Vizině.

Další aktivity na Ostravsku

Mezi další významné aktivity GE Volunteers Elfun patřilo v průběhu minulého roku například pravidelné darování krve nebo pomoc při jarním klestění a úpravách prostor v Azylovém domě pro matky s dětmi ve Frýdlantu nad Ostravicí. Zaměstnanci GE Money se rovněž pravidelně účastnili úklidu v CHKO Beskydy Poskla, do níž se zapojilo více než 30 dobrovolníků a pomáhalo se jak na české, tak i na polské straně hranice. Na své si v loňském roce přišli i senioři, kterým sdružení ve spolupráci s domovy pro seniory zrealizovalo několik tvůrčích dílen.

Elfun v roce 2009 v celore­publikovém měřítku

Zaměstnanci GE Money ze sdružení dobrovolníků GE Volunteers Elfun se v roce 2009 účastnili řady dobročinných projektů. Na 464 dobrovolníků pomáhalo organizovat dohromady 83 akcí, při kterých odpracovali celkem 6555,5 hodin. Mezi nejrozsáhlejší patřila například celorepubliková roadshow o bezpečnosti dětí na cestách pořádaná nadací Besip, organizace jízdy vlaku Sira Nicholase Wintona, úklid zoologických zahrad v Liberci či Hradci králové, malování škol a školek po celé republice a mnoho dalších projektů.

Dobrovolníci z Elfun dlouhodobě spolupracují s několika charitami či organizací ADRA. V roce 2009 se však sdružení nově spojilo i s českým výborem pro UNICEF. V říjnu pak společně zorganizovaly první pečení pro děti, na kterém se prodávalo vlastnoručně připravené pečivo. „Je li výsledkem práce dětí určitý výrobek, snažíme se nejen pomoci zapojením našich dobrovolníků, ale také znásobit efektivitu tím, že výrobek nabídneme formou prodeje nebo dražby. V rámci našich aktivit, jako jsou například i jarmarky, si pak mohou lidé výrobek zakoupit. Výtěžek je následně použit na nákup hraček či zdravotních pomůcek,“ říká Jiří Báča.

Co je GE Volunteers Elfun?

GE Volunteers Elfun sdružuje dobrovolníky z řad zaměstnanců GE Money v České republice. Cílem sdružení je podporovat společnost ve čtyřech hlavních oblastech: děti a vzdělání, senioři, znevýhodnění spoluobčané a životní prostředí. Dobrovolníci z řad zaměstnanců GE Money se věnují desítkám aktivit, např. organizovanému dárcovství krve, sportovním, zábavním a vzdělávacím programům v základních školách, obnově lesního porostu na Pálavě, likvidaci kalamity v Tatrách atd. Ve sdružení působí dohromady téměř 400 zaměstnanců GE Money z České republiky.