Dobří řidiči na povinném ručení u Kooperativy ušetří

O desítky až stovky korun zaplatí za povinné ručení u Kooperativy méně dobří řidiči, kteří mají díky zodpovědnému chování na silnici nárok na další zvýšení bonusu. Druhá největší pojišťovna v ČR, která pojišťuje přibližně 1,4 milionu vozidel, zvolila opět maximálně spravedlivý přístup pro příští rok v povinném ručení. "Co nejvíce zvýhodníme zodpovědné řidiče. To znamená, že Kooperativě záleží na tom, jak její klienti jezdí, a nikoli kde jezdí. Letos navíc od nás dostanou speciální dárek – živelní pojištění vozidla zdarma ke každému povinnému ručení,“ uvedl vrchní ředitel Kooperativy Martin Diviš. „V sazbách došlo v jednotlivých kategoriích dle škodního průběhu pouze ke kosmetických úpravám v řádu desetikorun – pro všechny automobily i motocykly tak platí, že řidiči s nárokem na vyšší bonus budou příští rok platit méně,“ doplnil.

Příští rok bude mít nárok na bonus z povinného ručení zhruba 90 procent klientů Kooperativy. Například majitel Škody Felicie (obsah motoru 1,3 ccm, STANDARD), jenž má nárok na nejvyšší bonus, zaplatí za povinné ručení méně o 108 Kč – tedy 2588 Kč oproti loňským 2696 Kč. Pro osobní auta s objemem 1351 – 1400 ccm připravila i letos Kooperativa speciální zvýhodnění – za vozidla v této „hraniční kategorii“ zaplatí řidiči oproti standardní sazbě v této skupině (1350 – 1850 ccm) o sedm procent méně.

Kooperativa pro své klienty připravila ještě jednu speciální výhodu. Firma nabízí ke každé individuální smlouvě povinného ručení, ať už nové či stávající, jako jediná na trhu živelní pojištění automobilu zdarma. „Dnes už záleží na tom, u které pojišťovny máte své povinné ručení. Až dosud se povinné ručení sjednávalo „pro někoho jiného“. My nyní nabízíme první povinné ručení, které chrání i auto našich klientů,“ uvedl Diviš. Předmětem tohoto pojistného produktu jsou osobní a užitková vozidla do největší povolené hmotnosti 3 500 kg, ke kterým je uzavřena individuální pojistná smlouva pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, tedy jinými slovy které mají povinné ručení u Kooperativy. Živelní pojištění poskytuje pojistnou ochranu pro následující rizika: povodeň, záplava, úder blesku, vichřice, krupobití, sesuv půdy, lavina, pád stromu či stožáru a požár. Nabídka na živelní pojištění zdarma platí od 1. listopadu 2005.

Kooperativa, pojišťovna, a. s., zaměstnává více než 3 500 lidí. V roce 2004 předepsala pojistné v celkovém objemu přes 24 miliard Kč a dosáhla tržního podílu 21,5 procenta. V současné době má více než 300 obchodních míst a produkty Kooperativy lze sjednat i v pobočkách České spořitelny. Klientům je k dispozici dále několik tisíc externích spolupracovníků, nonstop zelená linka 800 105 105 a internetové stránky www.koop.cz. Kooperativa se letos, stejně jako loni, stala Pojišťovnou roku podle hodnocení pojišťovacích makléřů. Hlavním akcionářem Kooperativy je Wiener Städtische Allgemeine Versicherung AG, která je největší pojišťovací skupinou v Rakousku a letos získala od prestižní agentury Standard & Poor´s rating A+ se stabilním výhledem. Skupina Wiener Städtische je největším rakouským pojišťovacím koncernem ve střední a východní Evropě.

Sazby
tarifní skupina STANDARD 2005 (Kč) STANDARD 2006 (Kč)
motocykly do 50 ccm 216 208
motocykly 50 – 350 ccm 528 496