Do představenstva a vedení ČP přichází Jiří Šmejc

Praha (27. srpna 2004) – Na dnešním jednání představenstva České pojišťovny rezignoval z funkce místopředsedy představenstva a náměstka generálního ředitele pro investiční politiku Ing. Jan Blaško. Rezignace bude účinná k 31.8.2004. Do uvolněné pozice člena představenstva byl s účinností k 1.9.2004 kooptován Mgr. Jiří Šmejc, který bude od stejného data zastávat v ČP rovněž funkci náměstka.

Jiří Šmejc se narodil v roce 1971. Vystudoval Matematicko – fyzikální fakultu Univerzity Karlovy v Praze, obor matematická ekonomie. V roce 1992 se stal majitelem softwarové firmy, v roce 1993 jednatelem a ředitelem firmy PUPP Consulting s.r.o. V roce 1995 zastával pozici obchodního ředitele společnosti Middle Europe Finance s.r.o., která se věnovala obchodu s cennými papíry se zaměřením na akvizice. Do TV NOVA vstoupil v roce 1999 a od července 1999 je generálním ředitelem společnosti Česká produkční 2000, a.s. Pan Šmejc je rovněž vlastníkem podílu 34 % ve skupině TV NOVA, kde se podílí společně se skupinou PPF na řízení. Je jedním z jednatelů společnosti CET 21, spol. s r.o., která vlastní vysílací licenci k TV NOVA.

Česká pojišťovna je největší domácí pojišťovací ústav s tržním podílem 39 procent. Schopnost České pojišťovny udržet si dominantní tržní podíl v životním i neživotním pojištění oceňují i ratingové agentury Moody´s a Standard & Poor´s. Agentura S&P v listopadu 2002 zvýšila dlouhodobý rating finanční síly a úvěrový rating ČP na úroveň BBB- a přiřadila těmto ratingům stabilní výhled. Tento rating agentura potvrdila v září 2003. Moody´s v čer­venci 2003 udělila České pojišťovně ohodnocení finanční síly Baa3 se stabilním výhledem. Uvedená hodnocení patří do tzv. investičního stupně. ČP se tak řadí mezi nejvýše hodnocené tuzemské finanční instituce. Kromě vedoucí tržní pozice vyzdvihují obě agentury rovněž dobré provozní výsledky a vynikající likviditu. Česká pojišťovna má základní kapitál 3 miliardy korun a spravuje 14,5 milionu pojistných smluv. Hlavním akcionářem České pojišťovny je společnost CESPO B.V. ze skupiny PPF. Podíl skupiny PPF na základním kapitálu ČP dosahuje 97,7 procenta.