Do nového akademického roku s novou dvoranou

Společnost ŽS Brno dokončila rekonstrukci šestipodlažní budovy pro Fakultu sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Rekonstrukce v hodnotě 189,7 mil. Kč byla zaměřena na dispoziční úpravy v rámci jednotlivých podlaží při zachování původního charakteru památkově chráněného objektu.

Unikátním prvkem projektu, jehož realizace trvala necelé dva roky, bylo přetvoření původního nádvoří na nově zastřešené atrium s pochozí střechou.

Požadavkem univerzity jako investora bylo vytvoření takového prostorového řešení, které umožní efektivní rozmístění rostoucího počtu aktivit fakulty, řekl dnes Ing. Michal Štefl, předseda představenstva a generální ředitel akciové společnosti ŽS Brno. Univerzita potřebuje místo jak pro individuální aktivity s vysokou mírou koncentrace, tak pro intenzivní komunikaci a kontakt většího počtu osob, dodal Štefl.

Právě širší diskuse a konzultace umožní zcela nové zastřešené atrium o výšce dvou podlaží, které vzniklo na místě původního nádvoří. Sloupy, které podporují střechu atria, jsou řešeny jako hrany jehlanů obrácených špičkami dolů. Stěny jehlanů jsou obloženy matovaným sklem a ve spodní části nerezovým plechem. Vnitřní prostor jehlanů je využit pro vedení dešťové kanalizace a osazen světly, které přisvětlují prostor atria. Ke stejnému účelu slouží i 15 pyramidových světlíků nepravidelně rozmístěných ve stropě dvorany, spolu s 6 požárními klapkami, které slouží k odvodu tepla a kouře.

Střecha atria je upravena k relaxaci. Její povrch tvoří z větší části betonová dlažba na terčících, z menší části vegetační plochy se zelení, které tvoří ostrůvky s oblázky. Na vzniklou střešní terasu lze vstoupit z předsálí před velkou posluchárnou, která byla kompletně zrekonstruována a nabízí nyní 198 míst. Vstup na terasu je možný také ze slavnostní auly, která vznikla díky rekonstrukci tělocvičny do původního stavu. Terasa bude využívána zejména při společenských akcích pořádaných v aule.

Rekonstruovaná budova se nachází v bezprostřední blízkosti historického centra Brna v území, které je zahrnuto do městské památkové rezervace. Hlavní důraz při generální opravě a modernizaci objektu byl proto kladen na zachování fasád. Rovněž okna byla nově navržena tak, aby nenarušila vzhled stavby. Dispozičně zachovány byly také nejcennější interiérové prvky jako schodiště, chodba a aula se štukovou výzdobou ve třetím nadzemním podlaží.

Generální projektantem stavby byla společnost Arch.Design a generálním dodavatelem výstavby byl závod Pozemní stavitelství akciové společnosti ŽS Brno.

Rekonstrukce objektu Joštova 10 pro Fakultu sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně

  • Investor : Masarykova univerzita v Brně
  • Generální dodavatel : ŽS Brno, a.s., závod Pozemní stavitelství
  • Generální projektant: Arch.Design, s.r.o.
  • Doba realizace: 22 měsíců
  • Rozpočtové náklady: 189,7 mil. Kč

Vladimír Komjati
Madison PA