Do České republiky přichází nová kreditní karta, MasterCard Electronic

Česká republika je druhou evropskou zemí, kde je na trh uváděna kreditní karta MasterCard Electronic určená pro elektronicky autorizované platby

13. března 2002
Novou kreditní kartu v České republice, MasterCard Electronic, představila 13. března 2002 platební asociace Europay International společně se svými partnery – CCS Českou společností pro platební karty a Interbankou, členem skupiny Bayerische Landesbank Group. Po evropské premiéře ve Slovenské republice v listopadu 2001 se díky kartě nazvané CCS Kredo (nesoucí značku MasterCard Electronic) jedná o druhé uvedení tohoto produktu v Evropě. Ten podpoří větší rozšíření kreditních karet dostupných široké veřejnosti v regionu střední a východní Evropy.

MasterCard Electronic je neembosovaná kreditní karta určená výhradně pro elektronicky (tzv. on-line) autorizované platby v domácím prostředí. Držitelé ji mohou používat k platbám u všech obchodníků vybavených elektronickými terminály a k výběrům hotovosti v bankomatech. Její hlavní výhodou a předpokladem pro masové rozšíření je skutečnost, že díky 100% autorizaci všech transakcí vydavatelem karty se minimalizuje riziko na straně bank a finančních institucí, což umožní získání kvalitního kreditního produktu i klientům, kteří by na standardní kreditní kartu dosud z různých důvodů nedosáhli.

Uvedením MasterCard Electronic reaguje Europay na požadavky zákazníků ve středoevropském a východoevropském regionu. Po úspěšném a dynamickém rozvoji debetních karet na těchto trzích přichází čas, kdy veřejnost začíná mít zvýšený zájem o platební nástroje, které jí umožní prostřednictvím úvěrového rámce pořídit si ihned věci či služby, na které by jinak museli spořit delší dobu.

"Zájem o kreditní nakupování – čili na splátky – v celé střední Evropě roste, takže i kreditní karty začínají být u obyvatel velmi populární. Díky tomu se dostávají do středu zájmu finančních domů. V blízké době proto lze očekávat jejich rychlý nástup. Kreditní karty totiž svým držitelům přinášejí mnoho výhod – například neúročení čerpané částky po dobu několika týdnů.

Velkou předností je i splácení podle potřeb klienta a ne podle pevného splátkového kalendáře. Naší vizí je, aby zákazníci měli dvě platební karty, jako tomu je v západní Evropě. Debetní pro běžné, pravidelné nákupy hrazené z prostředků na běžném účtu a současně kartu kreditní pro mimořádné výdaje," uvedl Ján Čarný, ředitel Europay International pro Českou republiku a Slovenskou republiku.

Zájem o kreditní karty ve středoevropském regionu odráží i úspěšné uvedení MasterCard Electronic na Slovensku. Karty vydávané Všeobecnou úverovou bankou a Istrobankou se setkaly s velkým zájmem klientů: od poloviny listopadu 2001 do konce února 2002 bylo vydáno téměř 20 000 těchto karet, vysoká je i návratnost žádostí o vydání této karty mezi klienty oslovenými direct mailingem – okolo 20 %. Nyní má tedy kreditní karta MasterCard Electronic pod názvem CCS Kredo svou premiéru v České republice, zavedení značky MasterCard Electronic se však připravuje i v Polsku, Maďarsku, Chorvatsku a dalších evropských zemích.

U příležitosti uvedení MasterCard Electronic na středoevropské trhy provedla platební asociace Europay International marketingový průzkum zaměřený na využívání kreditních karet, přičemž z výzkumu vyplynula následující základní zjištění:

Primární cílovou skupinou kreditních karet MasterCard Electronic jsou rodiny s dětmi.
Další cílovou skupinou, která využije možnosti nabízené kreditními kartami, jsou mladí lidé zařizující si vlastní samostatný život. Těm kreditní karta umožní okamžité pořízení si věcí, na které by jinak museli šetřit delší dobu.
Z výzkumu vyplynulo také několik základních období, která se vyznačují intenzivnějším využíváním kreditních karet. Jsou to především období nákupu dovolených a nákupu na dovolené, začátek školního roku a předvánoční trh. V těchto obdobích lidé využívají možnosti čerpání finančního kreditu ve zvýšené míře.
Poznámky
Europay International, společnost s hlavním sídlem ve Waterloo v Belgii, je vedoucím platebním systémem v Evropě, který poskytuje platební produkty a služby vytvořené na míru svým členským bankám. Těch je nyní více než 9 000. V současné době poskytuje prostřednictvím 283,2 milionů karet (Eurocard-MasterCard a Maestro) kreditní a debetní služby v Evropě a ve světě a nabízí přístup k hotovosti prostřednictvím nejrozsáhlejší evropské bankomatové sítě s více než 305 000 bankomaty. Karty Maestro jsou v Evropě přijímány na 2,8 milionech obchodních míst, karty Eurocard-MasterCard na téměř 5 milionech. Na webové stránce www.europay.com najdete podrobný přehled produktů a služeb společnosti a mj. se dozvíte, jakým způsobem Europay nabízí svým členským bankám podporu a vedení v otázkách jako je virtuální obchod, čipová technologie, řízení zabezpečení a rizik a nástup eura.