Dlouhodobé dluhopisy pohání zvyšující se průměrná délka života

Tanguy Le Saout, jeden z portfolio manažerů fondu největšího evropského dluhopisového fondu - Pioneer Investments - Euro Bond - hovoří o růstu poptávky po dlouhodobých dluhopisech v důsledku měnící se demografické situace.

Fond Euro Bond společnosti Pioneer Investments, který spravuje aktiva v hodnotě 18,6 miliard USD, nakupuje dluhopisy s nejdelší dobou splatnosti v Evropě, jejichž hodnota prudce stoupá, protože vlády jich nevydávají dostatečné množství.

Tanguy Le Saout, který spolu s osmi dalšími manažery spravuje z centrály společnosti Pioneer v irském Dublinu největší dluhopisový fond Evropy, nakoupil padesátileté dluhopisy francouzské vlády, jakmile se 23. února začaly prodávat. Od té doby jejich cena vzrostla o 11 procent. Tato strategie pomohla Le Saoutovi překonat benchmark fondu za posledních šest měsíců.

Letošní prudký nárůst poptávky po padesátiletých dluhopisech britské vlády ze strany penzijních fondů zvedl jejich hodnotu za poslední čtyři týdny o 6 procent a vytlačil výnosy, jejichž výše je nepřímo úměrná cenám, na historické minimum. Penzijní fondy se na tyto investice vrhají, aby pokryly platby, které na ně neodvratně čekají, neboť důchodci žijí déle.

„Lidé podceňují, kam až může jednoduchá dynamika poptávky dlouhodobé evropské dluhopisy dostat,“ uvedl Le Saout v telefonickém rozhovoru. „Proces přesouvání investic penzijními fondy teprve začíná.“

Le Saoutova strategie také zlepšuje návratnost fondu, který ve druhé polovině roku 2005 překonal svůj benchmark, index globálních vládních dluhopisů zemí EMU banky J. P. Morgan Chase poté, co byl pět let ve skluzu.

Fond, který Le Saout převzal v březnu 2004 od Cosina Marasciuliho, měl za pět let průměrnou návratnost 5,4 procent oproti návratnosti 6,5 procent indexu J. P. Morgan. Za šest měsíců do prosince měl fond návratnost 0,3 procent oproti 0,1 procentům indexu. Podle agentury Standard & Poor’s se za poslední rok mezi podobnými fondy drží mezi horními 10 procenty, v porovnání s umístěním v první třetině, kde byl pět let předtím.

Fond investoval více než 1 procento svých aktiv do padesátiletých dluhopisů hned při jejich vydání, sdělit Le Saout. Za posledních šest měsíců se podíl aktiv fondu držených v dluhopisech s více než desetiletou dobou splatnosti zdvojnásobil na 20 procent. Průměrná splatnost na konci roku 2005 byla sedm let.

Dluhopisový stratég skupiny Credit Suisse v Curychu Karsten Linowsky je k Le Saoutově strategii skeptický, protože její úspěch závisí na pokračujícím zotavování evropských dluhopisů s nejdelší splatností, i přes letošní zvyšování nabídky.

Německo, Francie a Nizozemsko loni ztrojnásobily množství prodaných dluhopisů se splatností 30 let a více na přibližně 22 miliard EUR či 27 miliard EUR. Německo plánuje, že množství letos prodaných třicetiletých dluhopisů zdvojnásobí na 12 miliard EUR, což představuje 5 procent z částky 230 miliard EUR, které hodlá do prodeje dát.

Linowsky uvedl, že příliš mnoho dluhopisů v oběhu by mohlo způsobit pokles cen a až padesátiletá durace znamená, že mnohem snadněji podléhají rostoucí inflaci.

Inflace spotřebitelských cen zatím každý měsíc, kromě jednoho v loňském roce, dosáhla nebo dokonce přesáhla 2 procenta vytyčená Evropskou centrální bankou.

„Je těžké říci, že nyní je v Evropě vhodná doba k nákupu velmi dlouhých dluhopisů, uvážíme-li, jak daleko už se trh dostal,“ uvedl Linowski. „Je velmi nepravděpodobné, že se velké zisky budou někdy v brzké době opakovat, protože evropské země již dluhopisy ve velké míře prodávat chtějí, a inflace zůstává pro dluhopisy s delším datem splatnosti neustálým rizikem.“

Celosvětový šéf úrokové strategie Barclays Capital v Londýně Tim Bond v nedávném rozhovoru poznamenal, že výnosy z britských padesátiletých dluhopisů mohou se zvyšující se nabídkou do konce roku stoupnout.

Poptávka penzijních fondů po dluhopisech se splatností až po 10 a více letech je poháněna měnící se demografickou situací. Britský národní statistický úřad uvedl, že očekávaná průměrná délka života Angličana narozeného v roce 1950 je 66,4 let, zatímco u lidí narozených v roce 1997 je to 75,1 roku.

Podle společnosti Watson Wyatt & Co., která je strategickým poradcem penzijních fondů, zatím nabídka dluhopisů poptávce ani zdaleka nestačí.

„Nedostatečná nabídka delších dluhopisů vytváří začarovaný kruh, protože lidé s k nim začínají hrnout, a to žene ceny nahoru,“ uvedl Iain Beattie, který je investičním ředitelem firmy Watson Wyatt v Londýně. „Penzijní fondy si nemohou dovolit tuto příležitost propásnout, díky čemuž je situace na trhu velmi napjatá.“

Valná většina investorů do vládních dluhopisů činí svá rozhodnutí na pozadí vládní hospodářské a monetární politiky, uvedla fondová analytička agentury Morningstar v Mnichově Natalia Siklic.

Le Saout se tomuto přístupu vzdaluje a snaží se, aby jeho rozhodnutí byla více určována nabídkou a poptávkou, neboť předvídání zvyšování úrokových sazeb Evropskou centrální bankou je stále obtížnější, jak říká. Fond Euro Bond investuje 94 procent svých aktiv do vládních cenných papírů a průměrné úvěrové hodnocení dluhopisů ve fondu je AAA, což je nejvyšší příčka. Pět z top deseti investic fondu jsou německé dluhopisy, které jsou považovány za evropský benchmark.

Le Saout také nakupuje francouzské třicetileté dluhopisy, které svými 4,3 procenty tvoří největší jednotlivou investici v portfoliu.

Bloomberg News
Autor: Rodrigo Davies