Díky platebním kartám MasterCard a Maestro přiteklo v roce 2004 do české ekonomiky téměř 6 mld. Kč

Praha, 19. července 2005 – Celkem 7,79 miliard Kč utratili zahraniční držitelé platebních karet MasterCard a Maestro v roce 2004 u obchodníků v České republice. Vyplývá to ze studie MasterInsights Europe, kterou poprvé v historii realizovala společnost MasterCard Europe. Studie monitoruje detailní informace týkající se mezinárodních transakcí platebními kartami MasterCard a Maestro realizovaných držiteli těchto karet ve 24 evropských zemí. Podle této studie čeští držitele mezinárodních karet MasterCard a Maestro utratili v roce 2004 v zahraničí prostředky v objemu 1,82 miliardy Kč. Oproti předchozímu roku se jedná o nárůst ve výši 19,7 % s tím, že největší objem prostředků – 321 milionů Kč - utratili čeští držitelé platebních karet v sousední Spolkové republice Německo. Její občané naopak ze všech zahraničních návštěvníků utráceli v ČR prostřednictvím svých platebních karet nejvíce – a to celkem 4,77 miliardy Kč.

Po odečtení objemu útraty českými držiteli platebních karet v zahraničí od objemu útrat zahraničními držiteli karet v ČR vychází celkový příjem české ekonomiky z mezinárodních evropských transakcí platebními kartami MasterCard a Maestro ve výši téměř 6 miliard Kč. Česká republika tak ve srovnání s dalšími středo a východoevropskými státy „vydělala“ na mezinárodních transakcích těmito kartami zdaleka nejvíce.

Rekordní – 65% meziroční nárůst zaznamenaly mezinárodní transakce platebními kartami provedené tzv. on-line. Čeští držitelé platebních karet takto utratili u zahraničních obchodníků v roce 2004 celkem 135 milionů Kč. 1,69 mld. Kč pak Češi utratili během tzv. fyzických transakcí – to znamená při klasických platbách kartou u obchodníků. Celkový meziroční nárůst těchto transakcí činil 16,8 %.

Ján Čarný, generální ředitel společnosti MasterCard Europe pro Českou republiku a Slovensko dodává: Češi nejvíce utráceli svými kartami ve Spolkové republice Německo – a to celkem 321 milionů Kč. Poměrně vysoká je i průměrná hodnota jednoho uskutečněného nákupu, která u českých držitelů karet činila 2175 Kč. Větší odvahu k útratám v zahraničí měli přitom držitelé karet MasterCard – kteří nakoupili zboží a služby za celých 1,701 miliardy Kč. Držitelé karet Maestro pak zrealizovali nákup v celkové hodnotě 123 milionů Kč.

Zahraniční návštěvníci v České republice utráceli prostřednictvím svých karet ještě v mnohem větší míře. Celkový objem jejich transakcí činil 7,79 mld. Kč s tím, že nejčastěji kupovaným zbožím byly pohonné hmoty u některé z čerpacích stanic. Česká republika se objemem plateb kartami v segmentu pohonných hmot ve výši 3,44 mld. Kč dostala na šesté místo v rámci všech 24 monitorovaných zemí. Dalšími typy obchodníků, kde cizinci nejčastěji platili kartami v České republice, jsou hotely (celkem 1,62 mld. Kč), obchodníci s potravinami (celkem 700 mil. Kč) a s ostatním maloobchodním zbožím (501 mil. Kč).

Z celoevropského pohledu pak studie sděluje jednoznačnou informaci – celoevropský trh umožňující držitelům karet cenově výhodné nákupy v zahraničí, se stává skutečností. Držitelé více než 350 milionů karet MasterCard® a Maestro® ve 24 zemích uskutečnili v roce 2004 přeshraniční útraty za celkem 13,9 mld. EUR, což je 12% nárůst oproti předchozímu roku. Studie současně potvrdila dva nové rychle rostoucí faktory růstu: 22% nárůst přeshraničních debetních transakcí a mohutné 67% zvýšení přeshraniční útraty prostřednictvím tzv. on-line transakcí (platby prostřednictvím internetu, telefonu a poštovních objednávek).

Další klíčové trendy v chování spotřebitelů při realizaci mezinárodních transakcí jsou z celoevropského hlediska následující:

• Celkový růst přeshraničních transakcí kreditními kartami činil 5 %, zatímco výrazně narostly platby debetními kartami – a to o 22 %. Celková hodnota v eurech činila 11,3 mld., respektive 2,6 mld. EUR u debetních karet.
  • U on-line transakcí došlo k 67% nárůstu, a to jak v případě debetních karet (na 4,5 mil. EUR), tak i kreditních karet (1,16 mld. EUR).
  • Spotřebitelé ve zvyšující se míře volí k platbě debetní karty namísto hotovosti a šeků, přičemž přeshraniční útrata pomocí debetních karet vzrostla o 22 % na celkem 2,6 mld. EUR.
  • Větší možnosti cestování a nákupu zboží v zahraničí, kterým se nyní těší držitelé karet ze středo a východoevropských zemí, jako jsou Rusko, Ukrajina, Rumunsko, ČR, Maďarsko a Polsko, přispívají k růstu přeshraničních platebních operací. Ten v těchto zemích značně převyšuje evropský průměr.