Děti a mobil: Pravidla máme, ale většinou je nedodržujeme

Praha 15. května 2007 – T-Mobile zveřejnil výsledky průzkumu uskutečněného v rámci prvních oslav Dne mobilní etikety mezi dětmi, rodiči i učiteli. Otázky, na které odpovědělo 562 respondentů, byly zaměřeny na chování s mobilním telefonem ve škole a doma a také na „mobilní“ zvyklosti mladé generace. Ty pak názorně dokreslují i běžné chování uživatelů BAV SE, prvního tarifu pro děti a mládež v ČR.

Děti a mobilní etiketa

Přestože školy i rodiče trvají na plnění určitých pravidel, většina mladých tato pravidla ignoruje. Čtvrtina žáků přiznává, že v hodině už někdy přijali hovor, obvykle píšou SMS či fotí/natáčejí své spolužáky i vyučující. Více než 1/3 učitelů se už setkala s opisováním pomocí mobilního telefonu.

Škola vs. rodiče

Jak již bylo řečeno, rodiče se chovají bezstarostně za volantem, ale ani pedagogové z hodnocení nevyšli zcela bez ztráty kytičky. Plná třetina z dotázaných přiznala, že během vyučování přijímá hovory a kontroluje, zda nepřišla SMS. Na druhou stranu však pětina kantorů totéž toleruje u žáků.

Většina učitelů je pro nošení mobilů do školy, pro absolutní zákaz je pouze minimum z nich. Pedagogové jsou si vědomi užitečnosti mobilních přístrojů a věří, že se z nich stane běžný nástroj komunikace mezi školou a rodiči. V současné době podle respondentů už polovina škol tuto možnost využívá.

Děti a „mobilizace“

Necelá polovina mladých telefonistů (40 %) utratí měsíčně do 200 Kč, ale 10 % z nich nemá problém vydat více než 1000 Kč za měsíc. Téměř 40 % „náctiletých“ si výdaje za telefon hradí z kapesného. Tři čtvrtiny rodičů obnovují mobilní park svých potomků každé dva roky.

Pro srovnání, podle údajů T-Mobile většina uživatelů tarifu BAV SE (děti a mládež ve věku od 6 do 26 let), utratí měsíčně 200 – 500 Kč a uskuteční průměrně 45 hovorů měsíčně. „Bavící se“ telefonista odešle průměrně na 135 textových zpráv a nebojí se ani downloads: největšími trháky jsou pro tuto skupinu uživatelů java hry a polyfonní a MP3 zvonění.

O projektu jaXmobilem