Desetina populace České republiky má stále majetek v cenných papírech

Každý desátý člověk v ČR stále vlastní cenné papíry z kupónové privatizace, i když skončila před více než třinácti lety. S růstem cen mnoha českých akcií několikanásobně vzrostl majetek tisíců drobných akcionářů, a to je jedním z hlavních důvodů, proč se ještě dnes vyskytují výkupčí akcií, kteří zneužívají neznalosti drobných akcionářů a nabízejí jim odkoupení za velmi nevýhodné ceny.

Nejen kniha Šifra mistra Leonarda, ale i Kuponová knížka je bestseller, který se stále dobře prodává. Nenechte se nachytat a neprodávejte svou kuponovou knížku pod cenou nepoctivým výkupčím.

Ještě 13 let od ukončení I. a II. vlny kupónové privatizace eviduje Středisko cenných papírů přes milión účtů s cennými papíry, které byly založeny právě v době privatizace kupónovou metodou. Většina z vlastníků pravděpodobně nezná aktuální hodnotu svého majetku v cenných papírech, přitom je možné s trochou snahy informace získat.

„Lidé si často nesprávně myslí, že se s jejich akciemi již neobchoduje a nemají pro ně žádnou hodnotu. Opak je pravdou, v loňském roce se na nově otevřený Volný trh RM SYSTÉMu opět vrátily akcie mnoha významných českých podniků, se kterými se již neobchodovalo a jejich cena za poslední dobu několikanásobně vzrostla,“ říká Jiří Vodička z RM-SYSTÉMu.

„Česká národní banka se stále setkává s nabídkami nevýhodných odkupů cenných papírů z kupónové privatizace za nižší ceny, než je jejich skutečná tržní hodnota. Odkupy se dokonce týkají i podílových listů fondů, které lze bez problémů kdykoliv odprodat investiční společnosti, a to za tržní cenu, kterou je správce příslušného fondu zájemcům povinen sdělit,“ uvádí Pavlína Bolfová, mluvčí ČNB.

Česká národní banka, která je regulátorem kapitálového trhu, varuje před těmito nevýhodnými výkupy všechny drobné akcionáře a radí, aby si každý ověřil skutečnou hodnotu svých akcií.

V případě akcií obchodovaných na RM-SYSTÉMU (www.rmsystem.cz) či burze (www.pse.cz) lze aktuální ceny akcií získat na webových stránkách, nebo osobně na všech obchodních místech RM SYSTÉMu. Kurzy akcií lze snadno zjistit také v ekonomických rubrikách některých deníků. V případě akcií, se kterými se na těchto trzích neobchoduje, je nutné se s dotazem týkajícím se obchodovatelnosti a aktuální ceny takovéto akcie obrátit na licencovaného obchodníka s cennými papíry.