Společnost Deloitte výhradním finančním poradcem ČEZ při akvizici rumunských větrných farem

Praha, 27. srpna 2008 – Společnost Deloitte působila jako výhradní finanční poradce Skupiny ČEZ, předního středoevropského elektrárenského subjektu, při akvizici rumunských větrných farem Fantanele a Cogealac společnosti Continental Wind Partners, významného dodavatele elektřiny z obnovitelných zdrojů. Smlouva o akvizici těchto větrných farem, jejichž výkon dosahuje 600 megawattů, byla podepsána včera večer. Celková investice Skupiny ČEZ do tohoto projektu dosáhne 1,1 miliardy EUR.

Fantanele a Cogealac se rozkládají v provincii Dobrogea, severně od Constanty, přibližně 17 kilometrů od Černého moře. Větrné turbíny budou zprovozněny v několika fázích. První fáze spojená s výkonem 347,5 MW se bude týkat 139 turbín GE 2.5×l o výšce 100 metrů s průměrem rotorů 99 metrů, jejichž kapacita je 2,5 megawatty a které začnou fungovat na sklonku roku 2009.

V druhé fázi, která bude spojena s výkonem 252,5 MW, budou turbíny zprovozněny do konce roku 2010. Výstavba bude zahájena příští měsíc. Rychlosti větru jsou velmi příznivé a projekt byl pečlivě připraven tak, aby jeho dopady na životní prostředí byly naprosto minimální. Větrná farma bude za plného provozu dodávat téměř 30 % veškeré rumunské elektrické energie pocházející z obnovitelných zdrojů (včetně velkých vodních elektráren). Jedná se o vůbec první projekt spojený s větrnými elektrárnami, který je realizován v Rumunsku, kde v současné době činí objem elektřiny vyprodukované větrnými elektrárnami pouhých 7 MW.

„Společně představují tyto dva projekty největší větrnou farmu na pevnině Evropy. Ve srovnání s druhým největším seskupením větrných elektráren, které se na kontinentu plánuje, dosahuje tento projekt jako celek téměř dvojnásobné velikosti. Oproti největší větrné farmě Evropy, která je už v provozu, je dokonce třikrát větší,“ říká Josef Kotrba, řídící partner pro trhy společnosti Deloitte Česká republika.