Deloitte Technology Fast 500: Technologické firmy věří ve svůj růst a spoléhají přitom na talentované lidi

Praha, 30. listopadu 2006 - Žebříček Technology Fast 500 sestavuje společnost Deloitte pro technologie, média a komunikace. Do soutěže se mohou kvalifikovat firmy se sídlem v regionu Evropy, Středního východu a Afriky (region EMEA) s ročními výnosy nejméně 50 tis. EUR (1,4 mil. Kč) a svou vlastní technologií, která se významně podílí na celkových výnosech společnosti.

Součástí soutěže je také průzkum zaměřený na analýzu obchodních trendů, hlavních faktorů úspěchu v podnikání i překážek rozvoje. Dotazník je zasílán generálním ředitelům všech 500 firem v žebříčku. Letos jej odevzdalo vyplněný 212 společnosti.

Výsledky letošního, již 7. ročníku soutěže Technology Fast 500 byly vyhlášeny 27. listopadu. Vítězem se stala britská společnost MX Telecom Ltd, která je poskytovatelem bezdrátových služeb v oblasti IT s růstem výnosů za pětileté období ve výši 57 939 procent.

Prvních pět společností a jejich procentní růst
1 MX Telecom Ltd Velká Británie 57,939% Bezdrátové služby v oblasti IT
2 Q-Cells AG Německo 33,019% Solární energie
3 TomTom N.V. Holandsko 29,518% Řešení satelitní navigace
4 Komdat GmbH Německo 27,864% Internetový marketing
5 Wintegra Izrael 22,421% Polovodiče

Velká Británie má ostatně v žebříčku nejsilnější zastoupení: 91 společností (loni 59). Následují Francie (84) a Německo (58 společností). Česká republika s 9 zástupci v lize skončila mezi státy na 12. místě. V relaci k počtu obyvatel je ale pořadí zemí jiné. První je Norsko (5 mil. obyvatel, 35 firem v žebříčku), následují Izrael a Irsko. Česká republika je desátá za Slovenskem a před Německem.

Podle oborů vzato jsou nejúspěšnější softwarové firmy, kterých se letos mezi 500 nejrychleji rostoucích dostalo 223, což představuje 44,6 % z celkového počtu. Tento obor hi-tech ostatně dominuje žebříčku již tradičně. Druhý je obor komunikací a sítí (82 firmy, 16,2 %).

Nejúspěšnějším zástupcem ČR je na 30. místě žebříčku internetová společnost Internet Mall, a.s., s růstem výnosů za posledních 5 let o 3945 procent. Druhá nejlepší tuzemská firma je Cleverlance Internet Solutions, a.s. (68. místo, 1942 %) zabývající se tvorbou a implementací softwaru. Na 197. místě pak nalezneme softwarovou firmu Adastra (601 %). Pro srovnání – poslední 500. společnost v žebříčku docílila růstu výnosů o 166 procent. Průzkum mezi řediteli společností odhalil jejich značnou sebedůvěru a optimismus. V udržení rychlého růstu svých firem v příštích 2 letech věří 87 % dotázaných, což je nejvyšší podíl v historii soutěže. Je to o 5 % více než loni a o 9 % více než v paralelní soutěži v USA. Z těch, kteří jsou přesvědčeni o dalším růstu firmy, 13 % uvažuje o akvizici jiné společnosti a 12 % se domnívá, že bude akvírováno.

Za nejperspektivnější obory pro příští tři roky jsou nejčastěji považovány internetové služby, podnikový software a bezdrátové služby. Téměř polovina firem se domnívá, že zvýší počet svých zaměstnanců o více než čtvrtinu současného stavu. Přitom je zajímavé, že vyhledávání, najímání a udržení kvalifikovaných pracovníků patří mezi nejdůležitější činnosti pro 38 % dotázaných a 24 % respondentů považují talentované spolupracovníky dokonce za klíčový faktor úspěchu své firmy. Zároveň jsou 54 % ředitelů přesvědčena, že vzdělávací soustava je schopna takové lidi vychovávat. Silné vedení, speciální produkt a dobrá obchodní strategie jsou hlavními důvody úspěchu vždy zhruba pro 14 % ředitelů.

Za největší hrozbu pro své podnikání považuje 21 % respondentů sílící konkurenci od nově se rozvíjejících ekonomik, jakými jsou např. Indie a Čína. Omezený přístup ke kapitálu a státní regulace je v obou případech problémem pro 13 % respondentů, geopolitické nestability se obává 11 % a terorismu 10 % účastníků průzkumu.