Dee Caffari a Aviva směřují k dalšímu světovému prvenství

Jachtařka Dee Caffari v loňském roce dokončila cestu kolem světa, kdy sama a bez přestávky obeplula zeměkouli „the wrong way“ (směrem proti převládajícím větrům a proudům). Pokud se jí nyní podaří opět za podpory Aviva dokončit závod Vendée Globe, stane se první ženou, která sama a bez přestávky obeplula svět oběma směry.

Aviva, mezinárodní skupina zabývající se spořením, investicemi a pojištěním, se stane sponzorem světové rekordmanky v jachtingu, Dee Caffari, při jejím pokusu o dosažení dalšího světového prvenství. Caffari není spokojená s jedním rekordem a nyní se chce stát první ženou, která sama a bez přerušení obepluje svět oběma směry. Kampaň Aviva Ocean Racing je naplánována tak, aby vyvrcholila současně s jejím startem v závodě Vendée Globe 2008/9. Tohoto závodu se účastní světová elita oceánských jachtařů a je považován za jeden z nejdrsnějších jachtařských závodů.

Před pouhými sedmi měsíci, v květnu 2006, 33-letá Caffari dokončila projekt Aviva Challenge a stala se první ženou, která sama a bez přestávky obeplula svět proti převládajícím větrům a proudům. Při tom prokázala, že je jachtařkou nejvyšší třídy – nyní se Dee snaží dokázat, že umí být vytrvalá a zároveň rychlá.

Součástí kampaně jachtařky Caffari bude účast v sérii závodů IMOCA (International Monohull Open Class Association) Open 60 v sezóně 2007/8, která bude směřovat ke startu v závodě Vendée Globe 2008/9. V první fázi kampaně bude používat tréninkovou loď „Aviva“, dříve známou jako „Hellomoto“. Neprodleně bude rovněž zahájena výstavba nové speciální závodní lodi pro Vendée Globe 2008. Caffari a její tým si vybrali zkušeného Merfyna Owena ze společnosti Owen Clarke Designs, aby jim novou loď vyprojektoval.

Při svém přechodu do závodů Open 60 se Caffari dostane do nejatraktivnější kategorie jachtařských podniků, ve kterých panuje nejtvrdší konkurence. Pro Caffari, jejíž předešlé zkušenosti se omezovaly na lodi navržené pro plavby proti převládajícím větrům a proudům, to bude velká výzva, jež bude vyžadovat rychlé získávání nových znalostí s plavbou po větru. Na této své cestě hodlá Caffari čerpat ze zkušeností týmu odborníků z celé řady jachtařských oborů. Jejím cílem je dosáhnout pozice umožňující jí usilovat o přední umístění v závodě Vendée Globe 2008/9. O klíčových členech jejího týmu je rozhodnuto, jména dalších odborníků budou zveřejněna v průběhu několika následujících měsíců.

Tým Aviva Ocean Racing bude podporován ředitelem kampaně, Andrewem Robertsem a Harrym Speddingem jako manažerem kampaně. Oba pomáhali Caffari při dosažení jejího úspěchu při sólovém obeplutí světa v roce 2006. Nováčkem v týmu je projektový manažer Joff Brown. Brown se podílel na celé řadě prvotřídních výprav v závodech Open 60, včetně přípravy lodí pro Mika Goldinga, Conrada Humphreyse a Alexe Thomsona.

Caffari říká: „Teď už vím, že jsem mentálně silná, ale nyní se musím zaměřit na rozvoj svých technických schopností, abych mohla úspěšně přejít od 0 k Open 60 za méně než dva roky!“

„Co víc bych si mohla přát jako svůj další cíl? Neexistuje tvrdší jachtařský závod než Vendée Globe – nejlepší jachtaři světa soutěží na nejlepších lodích na světě, v největší flotile, a vytvářejí tím nejnáročnější jachtařský závod na několik let dopředu.“

Při oznamování sponzoringu společnosti Aviva výkonný ředitel Patrick Snowball řekl: „Úspěch Dee při dokončení projektu Aviva Challenge v loňském roce byl názorným příkladem jejích vynikajících schopností, odvahy a odhodlání. Dee je mimořádná žena, která je odhodlána posunout hranice tohoto sportovního odvětví a která je inspirací pro ostatní, aby totéž učinili ve svém vlastním životě. Aviva je mimořádně hrdá na své partnerství s Dee Caffari. Věříme, že je ztělesněním ducha naší kampaně „Forward thinking“ (Myslíme dopředu), a jsme skutečně nadšeni její novou mezinárodní kampaní Aviva Ocean Racing, která ještě důkladněji prověří její jachtařské schopnosti.“

Obrazová dokumentace a nové zprávy týkající se účasti Dee Caffari v závodě Aviva Challenge jsou uloženy na stránkách www.avivaoceanracig.comwww.avivachallenge.com