Daňový poradce přinese klientovi jistotu

O tři měsíce mohou daňoví poradci odložit splátku daně – pro své klienty ovšem dokáží více: Od zastupování před finančním úřadem, přes simulace daňových kontrol až k samotné optimalizaci nákladů a cel, či zastupování u soudního řízení.

PRAHA, 29. června 2004 – Zítra mají firmy poslední den na zaplacení loňské daně z příjmů. Nepodléhají-li povinnému auditu účetnictví, mohou tříměsíční odklad využít jen ti, kteří pro výpočet odvodů státní kase využijí licencovaného odborníka. Podle daňových poradců jejich počet rok od roku stoupá. Zvlášť s ohledem na některé novinky: Například po vstupu do Evropské unie totiž finanční úřady začaly mnohem intenzivněji spolupracovat mezi sebou i v mezinárodním měřítku.

Spousta českých firem si například neuvědomuje, že při zprostředkování obchodu finančnímu úřadu nestačí jen podepsaná smlouva a proplacená faktura zprostředkovateli, ale firma má povinnost prokázat, že zprostředkovatel skutečně obchod dohodl. Protože finanční úřady začaly do své práce intenzivněji zapojovat i daňové úřady z EU – zvlášť při rostoucím objemu transakcí s partnery z unie – bude tlak na takové prokazování ještě intenzivnější, uvedl daňový poradce a majitel společnosti České daně Petr Hruška. Při daňových kontrolách začínají být stejně tak stále důrazněji prověřovány transakce se spřízněnými subjekty a po vstupu Česka do EU i veškeré mezinárodní transakce.

Zájem o práci daňových poradců ovšem stoupá nejen díky vstupu do EU. Klientům samozřejmě při pravidelné celoroční spolupráci pomůžeme optimalizovat náklady a připravit se na následnou kontrolu a tím minimalizovat daňová rizika. Situace je ovšem složitější, pokud klient přijde až po skončení zdaňovacího období – to už nikdo nemůže čekat zázraky, připustil Hruška.

Svým zákazníkům daňoví poradci dále nabízejí i často podceňovanou službu – zastupování při jednání s finančním úřadem. Lidé si velmi často neuvědomují, že i náhodně prohozená věta před daňovým kontrolorem může mít nedozírné důsledky. Každá informace – mimochodem i ta pronesená například u kafe, která se kontrolovaným může zdát jako bezvýznamná a nezávazná – bude-li uvedena v písemném protokolu o ústním jednání, může být pro případný doměrek daně zásadní, vysvětlil daňový poradce Petr Hruška.

V neposlední řadě daňoví poradci nabízejí i simulaci kontroly daňových úřadů. Návštěva finančního úřadu je pro každého stresová záležitost. Máme s tím své zkušenosti a dnes nabízíme na požádání i simulaci daňové kontroly – dokážeme zájemci v jeho účetnictví poukázat na chyby, které jsou významné a kontrolory často prověřované a tím minimalizujeme jejich riziko, shrnul majitel společnosti České daně a daňový poradce Petr Hruška.