Hlavní navigace

Daňové složenky způsobují občanům komplikace při platbách daní

Formát tzv. daňových složenek vydávaných Ministerstvem financí ČR a Českou poštou způsobuje daňovým poplatníkům komplikace při platbách daní převodním příkazem přímo z jejich účtů.

Daňové složenky jsou určeny především k hotovostní úhradě platby daní na přepážkách pošty. Řada klientů však volí modernější a pohodlnější způsob a zadává platbu příkazem k úhradě přímo ze svého bankovního účtu prostřednictvím služeb elektronického bankovnictví. Jen Česká spořitelna zaznamenala za poslední dny přes 16 000 chybných plateb, které klienti chtěli zadat přes službu přímého bankovnictví Servis 24. Kód banky a předčíslí čísla účtu, které je zároveň kódem pro daňovou platbu, jsou totiž na složence vyznačeny na nestandardním místě. Klienti tak často zejména předčíslí přehlédnou a při zadání příkazu k úhradě je nevyplní. Platbu pak nelze provést. Vrací se zpět na účet klienta jako neproveditelná, což může mít za následek zpoždění při platbě daní.

„V případě, kdy máme na klienta telefonický nebo e-mailový kontakt, budeme jej o neprovedené platbě co nejdříve informovat formou e-mailové nebo SMS zprávy. Přesto však doporučujeme všem klientům – plátcům daní, aby si třetí den po zadání příkazu sami prostřednictvím služby Servis 24 bezplatně zkontrolovali, zda platba byla provedena,“ řekl Martin Jungmann, ředitel úseku IT-Orga České spořitelny.

Pokud klient zadává platbu daní formou jednorázového příkazu k úhradě, je nezbytně nutné vyplnit i předčíslí čísla účtu (tj. kód daně). Na daňové složence jsou předčíslí (kódy daně) uvedeny ve sloupci „druh daně", který je umístěn v levé spodní části složenky (např. kód 7755 = z nemovitosti, kód 705 = DPH atd.). Bez předčíslí čísla účtu není možné platbu provést. Dalším údajem nezbytným pro korektní zpracování platby je kód banky příjemce. Ten je uveden na zadní straně daňové složenky.

Při platbě daní prostřednictvím sběrných boxů na pobočkách banka klientům doporučuje, aby v zájmu hladkého provedení platby namísto daňové složenky použili pro platbu daně standardní formulář „příkaz k úhradě“ České spořitelny. Klasický příkaz k úhradě musí obsahovat všechny standardní údaje včetně čísla účtu příjemce s předčíslím (tj. kódem daně) a kódem banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).