CTel: Telefonica nám potvrdila, že v roce 2005 neplánuje navrhovat výplatu dividend ani na valné hromadě nebude pro takový návrh hlasovat

V předešlém komentáři nebylo ještě k dispozici vyjádření Telefoniky, které ovlivnilo naše očekávání.

Podle dnes (29. července) uveřejněné nabídky převzetí akcií Českého Telecomu španělskou Telefonicou v Hospodářských novinách, je záměrem Telefonicy v roce 2005 nenavrhovat výplatu dividend ČTelu ani na valné hromadě společnosti pro takový návrh hlasovat.

Společnost Telefonica nám po telefonickém dotazu potvrdila, že nehodlá v tomto roce svolávat žádnou mimořádnou valnou hromadu a rovněž ani navrhovat dividendu. Dále z vyjádření zástupce Telefonicy vyplývá, že doposud nebyly zveřejněny žádné informace týkající se budoucího postupu Telefonicy v případě dividendové politiky v příštích letech.

Český Telecom tuto informaci blíže nespecifikoval a uvedl, že společnost bude po ukončení povinné nabídky minoritním akcionářům (19. září) provádět revizi hospodaření společnosti a až po této revizi případně může přijmout nějaká rozhodnutí.

Naše očekávání bylo, že ČTel po ukončení nabídky bude rozhodovat o vyplacení dividendy za rok 2004, jejíž výši jsme odhadovaly v rozmezí 15–20 Kč na akcii. Nicméně rozhodnutím Telefonicy se případná výplata dividendy přesouvá na další rok.

Pouze připomínáme, že Juraj Šedivý v březnovém rozhovoru pro agenturu Bloomberg naznačil, jakou dividendu by ČTel mohl vyplatit ze zisku za rok 2004. „Minimálně“ může společnost vyplatit 70% zisku, což je úroveň, která byla nastavena dříve. To by znamenalo hrubou dividendu 12 Kč/akcii (hrubý dividendový výnos 2,6%). ČTel však může vyplatit z účetního pohledu až 9,3 mld. korun, což by znamenalo hrubou dividendu téměř 29 korun (výnos 6,2%).

Za předpokladu, že ČTel nepoužije nízké zadlužení a silné cash flow na akvizice a zaměří se na výplatu dividend, pak by podle našich odhadů mohl vyplácet v příštích letech hrubou dividendu alespoň na úrovni 40 korun.