ČSSZ navštívil po třech letech parlamentní výbor pro sociální politiku

[Tisková zpráva] Seznámit se se současným chodem České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) se včera přišlo 12 členů Výboru pro sociální politiku Poslanecké snemovny parlamentu ČR.

Předchozí takové setkání se uskutečnilo v dubnu 2008, tedy před podzimními parlamentními volbami. „Vnímáme to jako vstupní setkání a budeme rádi za další kontakty,“ uvedl předseda výboru, PhDr. Martin Vacek.

„Velmi vítáme, že se poslanci přišli osobně seznámit s činností této moderní instituce, která 346 miliardami korun naplňuje z více než třetiny státní rozpočet, a doufáme, že se bude informativní spolupráce rozvíjet i v budoucnu,“ řekl ústřední ředitel ČSSZ doc. JUDr. Vilém Kahoun, Ph.D.

Po úvodní prezentaci jednotlivých útvarů ČSSZ se poslanci seznámili například s výrazným snižováním počtu nevyřízených námitek či exekučních agend, které byly v minulosti předmětem kritiky veřejnosti. Při dotazech na postup při možném přidání další agendy představil ústřední ředitel ČSSZ plánovanou reorganizaci úřadu.

Nechyběly informace o rozpracovaných projektech a žádostech ze strukturálních fondů EU. Diskuze byla i o složité agendě kolem osob samostatně výdělečně činných či rozvojovém projektu ČSSZ e-Neschopenka (elektronická neschopenka). Výbor v této souvislosti naznačil nutnost některé lékaře naučit využívat výpočetní techniku. Poslanci se dále například dozvěděli i o půl milionu informativních výpisů, které od roku 2005 putovaly k žadatelům, i o tom, jak se podařilo od roku 2001 úspěšně digitalizovat veškeré údaje o nárokových podkladech pro individuální konta pojištěnců.