ČSOB zaranžovala akviziční úvěr 3,12 mld Kč pro NOWACO Česká republika

[Tisková zpráva] Potravinářská skupina NOWACO Czech Republic obdržela k 7. říjnu šestiletý úvěr ve výši 3,12 mld Kč (120 milionů EUR) od syndikátu bank pod vedením ČSOB.

Banky tímto úvěrem podpořily společnost NOWACO Czech Republic v okamžiku, kdy potravinářsko-průmyslový koncern Bidvest koupil 100% podíl v této společnosti. Kromě ČSOB, která je koordinujícím aranžérem a agentem úvěru, se na financování podílely i Calyon, HSBC, Investkredit Bank a UniCredit Bank.

Ivan Meloun, ředitel Akvizičního financování v ČSOB k tomu sdělil: Jde o jeden z největších syndikovaných úvěrů v České republice za rok 2009. O úvěrové financování byl ze strany bank obrovský zájem. Banky upsaly téměř o 50 % větší objem úvěru, než který byl koordinátorem – tedy ČSOB – poptáván. Banky tímto prokázaly, že i v době finanční krize jsou připraveny nemalými částkami podpořit kvalitní projekty.

Skupina NOWACO použije prostředky z nového financování na rozvoj společnosti a přefinancování stávajícího dluhu.

NOWACO se zabývá zpracováním a distribucí potravin při různých teplotách. V roce 2008 konsolidované tržby skupiny NOWACO činily více než 8 miliard Kč. Bidvest, společnost listovaná na Jihoafrické burze, působí v celé řadě odvětví, počínaje prodejem automobilů, přes distribuci potravin po přepravní služby. S ročním obratem přes 250 miliard Kč patří k největším firmám v Jihoafrické republice. Bidvest byl včera zařazen na seznam Top 40 nejlepších firem na světě za rok 2009, který každoročně zveřejňuje prestižní americký časopis BusinessWeek.