ČSOB vyhlašuje Cenu veřejnosti pro podporu moravskoslezského regionu.

Program ČSOB Podpora regionu vstupuje do své závěrečné části. Nezávislá komise při svém zasedání rozdělila mezi sedm vybraných vítězných projektů sumu ve výši 450 000 korun. Nyní může prostřednictvím veřejného hlasování o přidělení dalších 50 000 korun rozhodnout i široká veřejnost! Hlasovat pro vybrané projekty lze až do 15. října na webových stránkách ČSOB.

Jako nejlepší počiny, pro které lze hlasovat, komise vyhodnotila: projekt „Jeden den v měsíci věnuji svému vzdělání a přírodě“ sdružení Country Zpravodaj AHOJ, který získal podporu ve výši 24 000 korun. Třinecko ČSOB podpořila hned dvakrát. 30 000 korun bylo věnováno na prázdninový program pro děti a mladé bez rozdílu „Prázdniny v 3nci“ a 15 000 korun obdržela městská knihovna na uspořádání soutěže pro mladé „Putování s knihovnickým skřítkem“. Nebylo zapomenuto ani na sociálně vyloučené členy společnosti, 60 000 korun od ČSOB tak poputuje na podporu projektu pro zvýšení kompetence rodičů v péči a výchově dětí, který organizuje Slezská diakonie. Charita Opava využije přidělený příspěvek ve výši 103 000 korun na pomoc seniorům postiženým Alzheimerovou chorobou. Zbylé finanční prostředky budou věnovány na vzdělávání dětí a mládeže a to především na překlad a tisk kvalitní literatury pro volnočasové aktivity dětí a mládeže, který zabezpečí Royal Rangers. Ve spolupráci s Duhou Zámeček budou moci díky podpoře ČSOB trávit děti z pěti moravskoslezských dětských domovů jeden víkend v přírodě a na horách.

„Výběr probíhal hlavně na základě kvality zpracování projektu, přínosu pro region, naléhavosti realizace, originality a souladu s oblastmi ČSOB podpory. Rozhodování komise probíhalo nebývale hladce. Většina vítězných projektů dostala hlas od každého člena. Vyhověli jsme tak až polovině žádostí a to převážně z oblasti vzdělávání dětí a mládeže, seniorů a zdravotně či sociálně handicapovaných, “ popisuje Michaela Vlasáková Baruníková, manažerka společenské odpovědnosti ČSOB.

Nyní má i veřejnost možnost hlasovat pro svůj oblíbený projekt a podpořit tak vybranou organizací bonusem ve výši 50 000 Kč. „Cenu veřejnosti ČSOB“ získá organizace s největším počtem hlasů.

Nezávislá komise rozhodla o přidělení finanční podpory vybraným projektům ve čtvrtek 13. září v Ostravě. Výběru projektů se účastnili dva zástupci neziskových organizací: Táňa Hlavatá, ředitelka pro rozvoj filantropie Nadace Via a Marek Šedivý, výkonný ředitel Informačního centra pro neziskové organizace. Ti zaručovali odborné posouzení kvality projektů. Moravskoslezský region zastupovala Eva Kafková, ředitelka Krajského úřadu Moravskoslezského kraje. Její znalost místních problémů byla při rozhodování o výběru projektů velmi významná a cenná. Dalšími členy komise byli 3 zástupci ČSOB a Poštovní spořitelny: Jana Jalůvková, ředitelka finančního centra PS v Ostravě; Jaromír Dvorský, manažer obchodního týmu ČSOB v Olomouci a Michaela Vlasáková Baruníková.

„Pro úspěch a na základě pozitivních zkušeností chceme v příštím roce program podpory regionů rozšířit na všechny regiony České republiky“, říká Michaela Vlasáková Baruníková.