ČSOB vydala miliontou čipovou kartu

Poštovní spořitelna, divize ČSOB, vydala již miliontou platební kartu s čipem. Tato karta, dříve pouze čipová, nazývaná Postkarta, se postupně stala kartou hybridní a pod novým názvem Maxkarta slouží jak k operacím na poštách, tak k placení v síti 4.500 obchodů. Díky zapojení do systému Maestro je možné ji použít též jako klasickou magnetickou platební kartu i k výběru hotovosti z bankomatů a k placení zboží a služeb v tuzemsku i v zahraničí (viz tab.). Tato koncepce a počet jejích uživatelů činí z Maxkarty Poštovní spořitelny nejrozšířenější a nejúspěšnější platební nástroj svého druhu ve střední a východní Evropě.

Čipová karta Poštovní spořitelny vznikla speciálně na základě požadavků Poštovní spořitelny v roce 1996 a byla dodána s celým systémem zpracování plateb (cardmanagementu) na klíč. Začátkem roku 1999 převzala projekt Maxkarty nadnárodní společnost Bull a její česká pobočka s další firmou Schlumberger od té doby dodaly Poštovní spořitelně 1,5 milionu těchto multifunkčních čipových karet.

ČSOB je počtem 1,5 milionu vydaných karet VISA a MasterCard vedoucí bankou na českém trhu. Přechod všech magnetických platebních karet i MAXKARET na novou čipovou technologii EMV plánuje banka v letech 2003–2004.

ČR – Svět
Počet bankomatů – 1895 – 634 000
Počet obchodů – Maestro – 17622 – 2,5 mil.
Počet obchodů – el.peněženka – 4500 – 0
Počet poboček České pošty – 3370 – 0