ČSOB provozuje již 500 bankomatů; obrat transakcí platebními kartami se zvýšil meziročně o 15%

ČSOB zdvojnásobila za poslední dva roky zdvojnásobila počet svých bankomatů a v současnosti provozuje 500 bankomatů a ten jubilejní, pětistý bankomat je nainstalován v obchodním domě Bauhaus v Čestlicích u Prahy. Jeho běžný provoz bude zahájen 1. října. Banka plánuje síť svých bankomatů ještě rozšířit na celkový počet 550 přístrojů do konce roku 2005.

Vývoj počtu bankomatů a karet ČSOB (pouze ČR):
2002 2003 1. pol. 2004
Karty vydané 1 303 352 1 442 331 1 478 134
Bankomaty 272 403 462

V oblasti platebních karet ČSOB ve vysokém tempu nahrazuje karty s magnetickým proužkem čipovou technologií standardu EMV. Ke konci letošního srpna vydala více než 264 tisíc čipových karet (když přes 212 tisíc kusů jich bylo vydáno již do 30. června 2004).

Objem transakcí platebními kartami ČSOB se meziročně zvýšil o 15%, a objem nákupů s nimi u obchodníků dosáhl takřka 8 miliard Kč.

Transakce kartou

K růstu obchodů s využitím platebních karet přispělo jak zvýšení počtu bankomatů, tak také expanze počtu terminálů ČSOB u obchodníků. Všech 10 788 terminálů pracuje v režimu on-line a více než polovina z nich umí komunikovat s čipem na platební kartě. Kromě standardních terminálů jsou v provozu i GSM terminály používané na místech kde připojení telefonní linkou nepřichází v úvahu a radiové terminály, s výhodou používané v restauracích a umožňující provedení transakce přímo u stolu hostů.

Vývoj počtu on-line platebních terminálů ČSOB u obchodníků:
31.12. 2003 9 955 kusů
30. 6. 2004 10 788 kusů

ČSOB provozuje síť bankomatů jak s logem svým a s logem Poštovní spořitelny, tak některé také pod logem některých regionálně působících bank. Z celkového počtu 500 bankomatů je tak 32 přístrojů provozovaných pro finanční ústavy Sparkasse Műhlviertel, Volksbank a Raiffeisenbank Cheb. I na těch je však označení ČSOB / Poštovní spořitelna. Pro klienty ČSOB je důležité, že mohou používat i bankomaty označené logotypy těchto bank za stejných podmínek, jako přístroje své vlastní banky, tj. za výběr hotovosti z nich zaplatí poplatek 5,– Kč.